Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: jobb lesz felkészülni arra, ami vasárnap jön

napi friss orvosmeteorológia orvosmeteo időjárási front fronthatás hideg

Különösen gyors mozgású, markáns hidegfront talál telibe minket vasárnap - adta hírül a Meteo Klinika.

Az északon vonuló ciklon hidegfrontja minket is telibe talál!

Erős hidegfronti tünetekre figyelmeztetnek

Vasárnap átszáguld egy hidegfront felettünk, ez határozza meg a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet

Vasárnap reggel érkezik északnyugat felől, és estére már el is hagyja az országot délkeleten. A haladásával együtt fognak megjelenni tájegységenként a fokozódó időjárás érzékenységi panaszok. Csapadékkal nem jár a front, de a szélerősödés jelentősen erősíti a panaszokat.

Igen nagy ingadozás lehet a vérnyomásban, kifejezetten erős, görcsös jellegű fejfájások és egyéb ilyen jellegű panaszok várhatók. Gyakoribb lehet a koraszülés. Veszélyes nap lesz ez a sztrókok, infarktusok szempontjából, és több mellkasi panaszt is tapasztalhatunk. Feszültség, szorongás, pánikszerű reakciók gyakran kísérik az ilyen jellegű változásokat, északnyugaton már a vasárnapra virradó éjszaka is jelentősen ronthatja az alvás minőséget.

Szabadtéri programok

Akik nem érzékenyek a fronthatásokra és jól viselik a szeles időt, többnyire megfelelő feltételeket találnak vasárnap a szabadtéri programokhoz. Egy átszáguldó hidegfront azonban szélerősödéssel és jelentős hidegfronti hatásokkal jár. Az erre érzékenyek kerüljék a terhelőbb programokat!

Balesetveszély

Fokozott lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: többfelé csapadék, erős széllökések, hidegfronti hatás. A legfontosabb meteogyógyászati hatások: feszültség, fokozott figyelmetlenség, több rosszullét.

Milyen idő lesz?

Vasárnap kezdetben még többfelé kisüthet a nap, de napközben nyugat-északnyugat felől erősen megnövekszik a fátyolfelhőzet. Kisebb eső, zápor reggel néhol délen, napközben elszórtan északon és északkeleten fordulhat elő. Sokfelé élénk, néhol erős lesz a déli, délnyugati szél, mely a késő délutáni, kora esti órákban az északi tájakon nyugatira, északnyugatira fordul, és többfelé megerősödik. Hajnalra északkeleten pára, köd képződhet. Kora reggel 2 és 10, délután 16 és 22 C-fok között alakul a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Migrén: nem mindegy, melyik napszakban jelentkezik a fejfájás

Migrén: nem mindegy, melyik napszakban jelentkezik a fejfájás

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához