Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: sok bajt okoz Boris, ráadásul tartósan itt is marad!

napi friss orvosmeteorológia orvosmeteo időjárási front fronthatás ciklon

Súlyos következményekkel fenyeget a tartósan felettünk örvénylő ciklon – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Telibe talál bennünket, és sok bajt okoz a Boris mediterrán ciklon. Tágabb értelemben is igen komoly és tartós humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatásokkal jár ez a hidegörvény.

Katasztrofálisak a következményei a tartósan felettünk örvénylő mediterrán ciklonnak

Az a ciklon pálya igazolódik be, amelyik a legrosszabb várakozásainkban volt

Teljesen ránk húzódik ez a mediterrán ciklon és tartósan itt örvénylik a térségünkben. Szombaton már országosan uralja az időjárásunkat, és rendkívül erős terheléseket hoz a frontérzékeny, időjárás-érzékeny emberek számára. A sok csapadék és a nagyon kellemetlen viharos szelek tovább csökkentik a hőérzetet és fokozzák a meghűléses megbetegedések veszélyét esélyét, amit tovább erősít az immunrendszerünk gyengülése, szervezetünk nagymértékű kifáradozása. A tartós nyirkos hideg miatt gyakoriak az ízületi panaszok és a görcsös folyamatok. Az ingadozó kettősfronti hatások miatt erősödnek a fejfájások, a vérnyomás folyamatos és szélsőséges ingadozása, a gyakoribb szív- és légzőszervi panaszok. Mentális állapotunk is nagymértékben romlik, fáradtság, erős hangulatingadozás rontja nagymértékben az életminőségünket. A közvetlen humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatásokon túl növeli a stressz terhelésünket a növekvő árvízveszély és a mezőgazdasági károk katasztrofális szintű jelentkezése, erősítve a szorongásos, pánik-jellegű reakciókat.

Szabadtéri programok

Rendkívül kedvezőtlenül alakul a kültéri programok lehetősége. Csak helyenként és átmenetileg lesz csapadék szünet, de az erős, viharos szél miatt különösen alacsony hőérzet nagyon kellemetlen lesz. A frontérzékenyeket pedig igen erősen megterheli a folyamatos kettős fronthatás.

Közlekedés, balesetveszély

Nagyon magas lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: intenzív csapadék, erős szelek,folytatódó markáns kettősfronti terhelés. A legfontosabb meteogyógyászati hatás a tartós front terhelés, határozottan romló vezetési képességek.

Milyen idő lesz?

Szombaton a felettünk pörgő mediterrán ciklon hatására sokfelé számíthatunk esőre, helyenként záporokra is, néhol az ég is megdörrenhet. Több tájegységünkön is jelentős mennyiségű eső várható. A Dunántúlon egyre többfelé megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugati, nyugati szél, majd késő délutántól helyenként erősen viharos, illetve orkán erejű széllökések is előfordulhatnak. Viszont a Dunától keletre is számítani kell élénk nyugati, délnyugati széllökésekre. Hajnalra helyenként a kevésbé szeles tájakon párássá válhat a levegő. Reggel 4 és 12, délután 10 és 19 C-fok között alakul a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

 Ízületi gyulladás: ez a 8 élelmiszerrel segíthet magán

Ízületi gyulladás: ez a 8 élelmiszerrel segíthet magán

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához