Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia:nehéz lesz elviselni a folytatást is

napi friss orvosmeteorológia orvosmeteo időjárási front fronthatás ciklon

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint nem hogy enyhülnének, inkább súlyosbodnak az örvénylő ciklonban fellépő humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatások!

Továbbra is itt örvénylik ez a szörnyű mediterrán ciklon! Tovább erősödnek a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelések!

Szinte elviselhetetlen ami ér bennünket

Tényleg mindenkit kikészít ez a fölöttünk örvénylő rendkívül erős ciklon, de mindenekelőtt a frontérzékeny, időjárás-érzékeny emberek szenvedik el a legerősebb panaszokat.

Nem hogy enyhülnének a napok óta fennálló panaszaink, hanem tovább helyzet romlására számíthatunk. A kettősfronti hatásokon belül már inkább a hidegfronti jelleg válik dominánsabbá. Az ország nagy részén 10 fokkal az ilyenkor szokásos értékek alatt alakul a hőmérséklet, amit a hideg eső és a sokfelé viharos szelek miatt lényegesen alacsonyabbnak fogunk még ennél is érezni.

Nagyon magas a megfázás kockázata, sok lakásban, főleg akik nem igyekeztek megtartani a belső meleget, már fűteni is szükséges. Egy hete még a hőegyensúly megtartásában a kánikula elleni védekezésről beszéltünk, most pedig a hideg ellen kell védekeznünk. Ez a nagy ingadozás és a tartós kettős fronthatás sok embernél erősíti fel az időjárás-érzékenységi tüneteket. Igen gyakori a fejfájás és a vérnyomás ingadozása, a keringési panasz és nagyon rossz hatással van ez a meteogyógyászati helyzet a mentális állapotunkra. Az ízletesek különösen figyeljenek oda az ízületek melegen tartására, erősödnek a kopásos ízületi problémák. De egyébként is szükség van a meleg öltözékre és az esernyőre. Fogyasszunk kalóriadús, de nem túl megterhelő ételeket, igen korán beköszöntött a forró teák ideje.

Szabadtéri programok

Továbbra is rendkívül kedvezőtlenül alakul a kültéri programok lehetősége. Csak helyenként és átmenetileg lesz csapadék szünet, de az erős, viharos szél miatt különösen alacsony hőérzet nagyon kellemetlen lesz. A frontérzékenyeket pedig igen erősen megterheli a folyamatos kettős fronthatás.

Balesetveszély

Magas lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: intenzív csapadék, erős szelek, folytatódó markáns kettősfronti terhelés. A legfontosabb meteogyógyászati hatás a tartós front-terhelés, határozottan romló vezetési képességek.

Milyen idő lesz?

Vasárnap folytatódik a többnyire felhős, borongós idő többfelé esővel, záporral, nagy területen kiadós csapadék várható. A Dunántúlon az északnyugati szél sokfelé viharos lesz, de éjjel, valamint vasárnap reggel többfelé erősen viharos, illetve orkán erejű széllökésekre is számítani kell. Máshol az északi, északkeleti, helyenként a keleti szél lesz élénk, erős, ami délután fokozatosan veszíteni fog erejéből. Hajnalban 7 és 12 C-fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet. Délután az ország nagy részén 11-17, az északkeleti tájakon 18-20 C-fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Innen tudja, hogy a gyakori lábfejfájdalmát gerincbetegség  okozza

Innen tudja, hogy a gyakori lábfejfájdalmát gerincbetegség okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához