Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: pénteken sokan nem fognak örülni ennek a helyzetnek

napi friss orvosmeteorológia orvosmeteo időjárási front fronthatás ciklon

A délnyugaton örvénylő ciklon főleg a délnyugati területeken okoz kettősfronti hatásokat – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

A közelünkben örvénylő ciklon hatása minket is elér. Eltérő mértékű humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelésekre számíthatunk.

Kettősfronti hatás alakulhat ki főleg délnyugaton

Igen eltérően alakul a fronthelyzet az országban

A tőlünk délnyugatra örvénylő mediterrán ciklon hatása elsősorban a nyugati, déli területeken érvényesül, míg északon, keleten lényegesen kedvezőbben alakul a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet. A ciklon belógó kettősfronti hatásai sok ember esetében okoznak erős fejfájást, mellkasi panaszokat, és mind a gyulladásos, mind a görcsös panaszok erősödésére számíthatunk. Erősödő bizonytalanság érzet, szédülés, gyakoribb rosszullétek jelentkezhetnek. A napos északkeleti részeken viszont a nagy napi hőingás jelent terhelést a keringési rendszer számára, vérnyomás ingadozás, szívpanaszok jelentkezhetnek nagyobb számban. Fontos tudnia, hogy az időjárás-érzékenység egyre gyakoribb probléma, ami ha egyszer kialakult magától nem szűnik meg.

Szabadtéri programok

Inkább az északabbi és keleti területen élők lesznek kedvezőbb feltételek a szabadtéri programokhoz. Itt tartósan számíthatunk napsütésre, kellemesebb időre, ugyanakkor délnyugaton sok felhőre, elszórtan esőre, megélénkülő szélre készüljünk. A frontérzékenyek, főleg nyugaton érzik meg a fronthatásokat.

Közlekedés, balesetveszély

Keleten kedvezően, délnyugaton rosszabbul alakul a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: helyenként zápor, hajnali fagy, kettősfronti hatás. A legfontosabb meteogyógyászati hatások: fokozott figyelmetlenség, fáradékonyság, reflex lassulás.

Milyen idő lesz?

Pénteken a Dunától keletre sok-sok napsütésre számíthatunk, a Dunántúlon viszont napközben még többfelé megnövekszik a felhőzet, de csak helyenként nyugaton, délnyugaton alakulhat ki gyenge eső, zápor. A keleti, délkeleti szél több helyen élénk, a Dunántúl északi felén helyenként erős lehet. Reggelre foltokban pára, köd képződhet. Hajnalban -3 és +9, délután 13 és 18 C-fok közötti értékeket mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Gyakran fáj a feje, és szédül is? Ez a gyógynövény segíthet

Gyakran fáj a feje, és szédül is? Ez a gyógynövény segíthet

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához