Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: csütörtökön nő a nyomás – visszatér az anticiklon

napi friss orvosmeteorológia orvosmeteo időjárási front fronthatás anticiklon

Sokféle hatással van ránk a visszatérő anticiklon – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

A fonttevékenység távoztával ismét az anticiklon válik uralkodóvá! Humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatások

Mégis győz a magasnyomás, megerősödik az anticiklon. A következményeit magyarázza a meteogyógyász!

A közeli és bennünket is elérő frontzóna távoztával ismét az anticiklon válik uralkodóvá.

A stabil magasnyomás következményei megosztóak, különösen az időjárásra érzékeny emberek számára. Emellett délnyugaton nedves légtömegek miatt csak kevés napsütés várható, sőt kisebb eső is lehet. Az ország nagyobb részén viszont sok lesz a napsütés és ismét jelentős napi hőingásra számíthatunk.

Az anticiklon nagyon kellemetlen és veszélyes velejárója a magas légszennyezettség. Az ország több részén már egészségtelen kategóriába esik a levegőminőség, gyakoribb légzési problémák, fokozott fáradékonyság jelentkezhet. Ez erősíti a nagy hőingás miatti keringési panaszokat és gyakrabban jelentkezik fejfájás is. A magas légszennyezettség gyengíti az immunrendszert és elősegíti a felsőlégúti megbetegedések terjedését. Fontos tudnia, hogy az időjárás-érzékenység egyre gyakoribb probléma, ami ha egyszer kialakult, hullámozhat, de magától nem szűnik meg.

Szabadtéri programok

Többnyire kedvezőek lesznek a szabadtéri programok lehetőségei. Főleg délnyugaton kell számítani kell megvastagodó felhőzetre, esetleg kisebb csapadékra és megélénkülő szélre. Az egyéb területeken viszont több órás napsütés mellett szokatlanul magas hőmérséklet alakul ki, errefelé bátrabban tervezhetünk tartós kültéri programokat is, de számítsunk az országosan erősen romló levegőminőségre.

Légszennyezettség

Országosan romlik és már kifejezetten rossz a levegőminőség, főleg a zártabb völgyekben, nagyobb városokban már az egészségre káros szintet ér el. Lassú további növekedés várható!

Milyen idő lesz?

Csütörtökön keleten, északkeleten számíthatunk sok napsütésre, míg nyugaton, délnyugaton erősen felhős, helyenként borult lesz az ég. Ezeken a tájakon kisebb eső is előfordulhat. Gyenge, mérsékelt lesz a keleties szél. Hajnalban 2-11, délután 13-19 C-fok között alakul a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

A 130/80 vérnyomás már magas? Ekkor számít annak ez az érték

A 130/80 vérnyomás már magas? Ekkor számít annak ez az érték

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához