Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ilyen veszélyes hatásai vannak a keringő anticiklonoknak

napi friss orvosmeteorológia orvosmeteo időjárási front fronthatás anticiklon

Sokan nem is gondolják, hogy mennyire veszélyes lehet a romló levegőminőség - figyelmeztet a Meteo Klinika.

Tovább erősödik az anticiklon hatása! Fontosak a rossz levegő humánmeteorológia-orvosmeteorológiai hatásai!

A légszennyezettség rövid és hosszú távon is nagyon veszélyes

Az anticiklonális helyzetek velejárója a légszennyező anyagok feldúlása, ami rövid és hosszú távú veszélyes következményekkel is járhat.

Pénteken ugyan az élénkülő légmozgás javít a levegő minőségén, de a zártabb völgyekben, nagyvárosokban továbbra is magas szennyezettség tud kialakulni. Ilyenkor nem érdemes tartós, terhelő programokat tervezni a kültérre, és a szellőztetést is érdemes rövidre fogni. A legveszélyesebbek a rendkívül kis méretű 2,5 mikrométer méret alatti részecskék, amelyek mélyen lejutnak a légzőrendszerbe és gyulladásos folyamatokat váltana ki, és a véráramba átjutva az egész szervezetet ténylegesen mérgezik.

Ilyen időben erősödnek a légzőszervi panaszok de az orr és a szem nyálkahártyáját is irritálhatja a szennyezőanyag. Sokan köhögnek, nehézlégzés, szívdobogás érzés alakulhat ki, gyakori következmény a fejfájás. A hosszú távú hatások pedig hozzájárulnak súlyosabb krónikus betegségek kialakulásához is. A pénteki egyébként viszonylag kedvező humánmeteorológiai- orvosmeteorológiai helyzetben fontos, hogy figyelembe vegyük a helyről helyre jelentős mértékben változó légszennyezettségi adatokat.

Szabadtéri programok

Nem lesz teljesen zavartalan a kültéri programok lehetősége pénteken. Sokfelé számíthatunk pára, köd illetve gyenge eső kialakulására. Ezt követően viszont az ország nagyobb részén kedvező feltételek várhatók szokatlanul magas hőmérsékletekkel, amit azonban csökkenthet az élénk szél. Figyelni kell viszont a légszennyezettségre, a szennyezett területeken ne tervezzünk tartós szabadtéri programokat.

Balesetveszély

Közepes lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: többfelé köd, hajnali csapadék, élénk szél. A legfontosabb meteogyógyászati hatások: figyelmetlenség, fáradékonyság, romló látási viszonyok.

Milyen idő lesz?

Pénteken a Dunántúlon lesz több felhő az égen, a Dunától keletre számíthatunk tartósabban napos időre. Kezdetben helyenként a Dunántúl déli felén kisebb eső is kialakulhat, napközben viszont említésre méltó csapadék sehol sem várható. Nyugaton, északnyugaton és néhol délen megélénkül a déli, délkeleti szél, de Sopron térségében egy-egy erős széllökés is előfordulhat. Hajnalra, reggelre több tájegységünkön is pára, köd képződik. Kora reggel -1 és +10 C-fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, a felhősebb tájakon ébredhetünk enyhébb időre. A legmagasabb hőmérséklet 15 és 21 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Allergia: így hat a légszennyezés a tünetekre

Allergia: így hat a légszennyezés a tünetekre

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához