Ezeket látta már?

Müller Cecília az árvíz utáni fertőtlenítés fontosságára figyelmeztet

müller cecília antitest tesztek, 3. oltás

Az árvíz utáni fertőtlenítés fontosságára hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos az árvíz elleni védekezésről tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Müller Cecília elmondta: a települések közötti elöntött közutak fertőtlenítését a közútkezelő, a településen belüli fertőtlenítést pedig az önkormányzatok végzik. A helyes eljárásról útmutatót készítettek a településeknek, illetve 24 órás call centert, ügyfélszolgálatot is működtetnek.

Ahogy már mi is írtunk róla, több településen baktériumokat, illetve szennyeződésre utaló algákat mutattak ki az ivóvízből. Ezért ezeken a településeken az ivóvíz csak forralás után fogyasztható. Továbbá lajtoskocsiból biztosítják az ivóvizet, a csecsemőknek pedig palackozott víz fogyasztását ajánlják.

Melyek azok a kórokozók, amik veszélyesek ilyenkor?

Müller Cecília elmondta, hogy jellemzően a gyomor-és bélrendszeri hurutot okozó baktériumok jelentenek veszélyt, akár a szalmonella tifi baktérium, de sérülések útján a tetanusz baktériuma is számításba jön. Sárgaság elleni (fertőző májgyulladás, Hepatitis A) oltásra több más országtól eltérően hazánkban nincs szükség, mivel Magyarországon a járványügyi helyzet stabil, így ezt nem indokolja.

Vigyázzanak a szülők a gyerekekre

- Ahogy visszahúzódik a víz, különböző nagyságú medencék, pocsolyák maradnak mögötte. Nagyon kérem a szülőket, hogy ne engedjék pancsolni a gyerekeket ezekben a vizekben, hiszen ezek fertőzöttnek tekintendők - hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Árvíz katasztrófa: az AI meglepő pontossággal jelezte előre

Árvíz katasztrófa: az AI meglepő pontossággal jelezte előre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Forrás: MTI/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához