Ezeket látta már?

Ilyen vírusok ostromolnak minket októberben

milyen vírusok fertőznek októberben

Ha október, akkor influenza - illetve nem csak az, ugyanis a légúti figyelőszolgálat szerint más vírusok is jelen vannak körülöttünk idén ősszel.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a 40. naptári héten megkezdte működését a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban (NNGYK) a légúti figyelőszolgálat. Az egész ország területére kiterjedően virológiai adatgyűjtés kezdődött, amelyben 150 olyan háziorvost kértek fel a betegeiről levett légúti minta beküldésére, akik a figyelőszolgálat számára klinikai adatokat is szolgáltatnak.

Az influenza elleni oltóanyag kiszállítása már megkezdődött, és október végétől az ország egész területén rendelkezésre áll majd a háziorvosi praxisokban a 3 évesnél idősebb, kockázati csoportba tartozók számára az ingyenes oltóanyag.

A háziorvosukhoz forduló influenzás betegek felét bizonyítottan a SARS-CoV-2 koronavírus legújabb variánsa támadta meg. Hazánkban és a környező országokban jelenleg az omikron variáns JN.1 leszármazási vonal alvariánsai, ezek közül elsősorban a KP.3 dominál, de az Európában egyre gyorsabban terjedő, rekombináns XEC változat is kimutatható. A XEC úgy keletkezett, hogy két különböző omikron variáns egyazon embert fertőzte meg és annak szervezetében összeolvadt az örökítőanyaguk és ezáltal egy hibridet hoztak létre – magyarázza a Hírklikknek Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, az MTA doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára. – A jelenleg fertőző koronavírus variánsok kevésbé virulensek, azaz enyhébb egészségügyi károsodást okoznak. Ráadásul a társadalom többsége vakcinált, sőt át is esett a vírusfertőzésen, ezért immunológiailag is ellenállóbb.

A tünetek gyakorlatilag megegyeznek a felső légúti fertőzések szokásos tüneteivel. A veszélyezetetett korosztályok esetében azonban ezt a „barátságosabb” vírustámadást sem szabad alábecsülni, ezért már megrendelték az idei téli járványszezonban alkalmazandó vakcinákat.

Akik korábban már megkapták a Covid-19 elleni oltást, azoknak a szervezete valamilyen mértékben emlékezhet a vírusra? A professzor úgy gondolja, bizonyos szintű védettséget az eredeti vírus elleni vakcina biztosít, de erősebb védettséget jelentenek az omikron ellen kifejlesztett vakcinák. Hozzáteszi: mind a Modernának, mind a Pfizernek az a stratégiája, hogy olyan kétkomponenses vakcinát készít, amelyben az egyik az eredeti, a másik pedig az omikron valamelyik variánsa ellen véd.

Az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA már a legújabb covid-19 variások elleni vakcinák forgalmazását is engedélyezte, de az Európai Bizottságnak is rá kell még tennie a pecsétjét, mielőtt a tagországok elkezdik alkalmazni azokat.

Időközben megjelent egy újabb vakcina is (Novavax), amelynek forgalmazására európai engedély is van már, és melyet tudomásom szerint, a hazai hatóságok is készülnek majd alkalmazni – mondta Boldogkői Zsolt. – Ez a vírus tüskefehérjének egy részét alkalmazza vakcinaként. Akiknek fenntartásai vannak a messenger-alapú vakcinákkal szemben, ezt talán szívesebben elfogadják majd.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Folyik az orra, lázas, köhög? Így tudja eldönteni, hogy nátha vagy influenza okozza

Folyik az orra, lázas, köhög? Így tudja eldönteni, hogy nátha vagy influenza okozza

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

influenza

Forrás: Hírklikk
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához