Ezeket látta már?

Itt a világ első AI kórházvárosa: így dolgoznak benne az MI orvosok

MI-orvos AI-kórház betegellátás kutatás

A robot doktorok elvileg néhány nap alatt 10 ezer beteget is képesek kezelni. Ezt a mennyiségi mutatót megugrani az emberi orvosoknak legalább két évbe telne.

A világ jelentős előrelépéseket tesz a mesterséges intelligencia (AI) technológiájának felhasználásában, illetve a különböző funkciók fejlesztésében az élet minden területén, így az orvoslásban, egészségügyi ellátásban is. Az elképzelés az, hogy a mesterséges intelligencia-technológiák segísék a személyre szabott orvoslás, a prediktív analitika, a gyógyszerkutatás és -fejlesztés, az intelligens virtuális egészségügyi asszisztencia, valamint az orvosi képalkotás és diagnosztika fejlődését.

A kínai állami média a napokban arról számolt be, hogy részükről már ki is fejlesztették az első mesterséges intelligencia alapú kórházváros koncepcióját, ahol a virtuális betegeket a gyógyítás teljes folyamatában MI orvosok láthatnak el. Ebben a virtuális világban minden orvost, nővért és beteget a nagy nyelvi modell (LLM) által vezérelt intelligens ágensek hajtanak, amelyek képesek autonóm interakcióra.

A kutatók egy olyan konfigurációt hoztak létre, amely 14 MI orvosból áll, ezek feladata a betegségek diagnosztizálása és részletes kezelési tervek elkészítése, valamint négy ápolónőből, amelyek pedig a napi betegtámogatási feladatokat látják el.

Ezek az intelligens eszközök szimulálják le a betegek diagnosztizálásának és kezelésének teljes folyamatát a konzultációtól és a vizsgálattól a diagnózisig, a kezelésig és a nyomon követésig.

Mire jó ez az egész, mit tudnak az MI doktorok?

Mint arról a Global Times is beszámolt, a Tsinghua Egyetem által kidolgozott kezdeményezés, mesterséges intelligencia kórházváros az Agent Hospital koncepciójára épül, és kettős célt szolgál:

  1. az egyik a valódi orvosok és orvostanhallgatók képzése,
  2. a másik pedig a mesterséges intelligencia (MI) orvosok fejlesztése és tesztelése.

Az első cél szerint a virtuális betegek segítségével az orvostanhallgatók különböző betegségeket és azok kezelését gyakorolhatják anélkül, hogy a valóságban betegeket veszélyeztetnének. Így a hallgatók magabiztosan fejleszthetik diagnosztikai és kezelési képességeiket, csökkentve a hibák kockázatát a valós klinikai gyakorlat során.

A második cél szerint a kifejlesztett mesterséges intelligencia robot doktorok, a szimulált környezetben tanulnak és fejlődnek, javítva diagnosztikai és kezelési képességeiket.

Lenyűgöző diagnosztikai pontosság

A Global Times szerint az Agent Kórházban működő mesterséges intelligencia orvosok lenyűgöző, 93,06 százalékos pontosságot értek el a MedQA-n (amerikai orvosi engedélyezési vizsga kérdéssor) a főbb légúti betegségek diagnosztizálására vonatkózan.

Az egyetemi csapat szerint az MI orvosok néhány nap alatt 10 ezer beteget is képesek kezelni, ami az emberi orvosoknak legalább két évig tartana.

Ráadásul az MI kórházváros képes lehet szimulálni és előrejelezni különböző orvosi helyzeteket, beleértve a fertőző betegségek kitörését, terjedését és a megfékezését is.

Liu Yang, a Tsinghua Egyetem Agent Hospital kutatócsoportjának vezetője úgy nyilatkozott: "az AI kórházváros forradalmasítani fogja a betegek diagnosztizálását és kezelését. Ez az átalakítás jelentős előnyökkel kecsegtet mind az egészségügyi szolgáltatók, mind a lakosság számára."

Yang a Global Timesnak elmondta, hogy körülbelül hat hónapos intenzív kutatás és fejlesztés után a mesterséges intelligencia kórházvárosa a gyakorlati megvalósításhoz közeledik. A város célja, hogy konkrét pályázati irányokra koncentráljon, és 2024 második felére üzemképes legyen.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

AIPM: tennünk kell valamit! Fontos egészségügyi mutatókban maradt le hazánk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: Global Times
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához