Ezeket látta már?

Mesterséges intelligencia segíthet a szívbetegségek korai felismerésében

Mesterséges intelligencia segítség szívbetegségek kiszűrése

Az alkalmazás nagy segítséget nyújthat a háziorvosoknak.

A legújabb technológia abban segít, hogy időben kiszűrjék azokat a betegeket, akiknél fokozott a súlyos szívbetegségek kockázata. A Leedsi Egyetem közreműködésével fejlesztették ki az Optimise nevű AI rendszert, amely több mint kétmillió páciens egészségügyi adatainak elemzésével dolgozik.

A kutatások rámutattak, hogy sok páciens esetében fennállnak kezeletlen vagy fel nem ismert állapotok, illetve nem kapják meg azokat a gyógyszereket, amelyekkel csökkenthető lenne a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye. Dr. Ramesh Nadarajah, a kutatás egyik vezetője szerint a betegségek megelőzése gyakran költséghatékonyabb, mint a már kialakult állapotok kezelése.

AI technológia képes időben felismerni a kockázatokat

A mesterséges intelligencia által elemzett adatok közül több mint 400 000 betegnél azonosították a szívelégtelenség, a stroke és a cukorbetegség magas kockázatát, amely a szívbetegségben elhunyt betegek 74%-át érintette. Az Optimise kísérlet keretében 82 magas kockázatú páciens részvételével végzett vizsgálat során minden ötödik betegnél korábban fel nem ismert közepes vagy súlyos krónikus vesebetegséget diagnosztizáltak.

A magas vérnyomásban szenvedő páciensek több mint felét új gyógyszeres kezelésre állították át, hogy hatékonyabban csökkentsék szívbetegségeik kockázatát. Ezzel a megközelítéssel a korai kezelés lehetőséget nyújt az egészségügyi rendszer terheinek enyhítésére is. Dr. Nadarajah szerint a szívhalálozások hátterében gyakran összetett tényezők állnak, de az AI technológia képes ezeket a kockázatokat időben felismerni és kezelni.

Kulcsfontosságú a korai diagnózis

A kutatók egy nagyobb klinikai vizsgálatot terveznek, amely tovább vizsgálja az AI-alapú ellátás hatékonyságát. Az eredményeket a Londoni Európai Kardiológiai Társaság Kongresszusán mutatták be, ahol Dr. Nadarajah hangsúlyozta, hogy a cél a szív- és érrendszeri betegségek által okozott halálozások csökkentése, valamint az egészségügyi rendszer terheinek enyhítése.

Bryan Williams professzor, a tanulmányt finanszírozó British Heart Foundation tudományos és orvosi igazgatója kiemelte, hogy a betegek korai diagnosztizálása kulcsfontosságú a kórházi felvételek csökkentésében.

"Az Egyesült Királyságban az összes haláleset negyedét szív- és keringési betegségek okozzák, és ez az új és izgalmas tanulmány a folyamatosan fejlődő mesterséges intelligencia-technológia erejét hasznosítja" – tette hozzá a professzor.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Ez az alattomos szívbetegség sokszor nem okoz tüneteket - ebben a négy esetben lehet érintett

Ez az alattomos szívbetegség sokszor nem okoz tüneteket - ebben a négy esetben lehet érintett

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívbetegség

Forrás: BBC
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához