Ezeket látta már?

Mellrák: ezzel a vizsgálattal már korán kimutatható a daganat

mellrák túlélési esély növelés

Egy forradalmi képalkotó eljárásnak köszönhetően akár 40 percen belül felismerhető a betegség, amely Magyarországon is évente több ezer áldozatot követel.

Korai diagnózis esetén 99 százalékkal növelhető a mellrákkal diagnosztizált nők túlélési esélye – derült ki az American Cancer Society (ACS) kutatásából.

Akár 99 százalékos is lehet a túlélési arány

Az ACS kutatása szerint, ha az emlőrákot a legkorábbi, lokalizált stádiumban fedezik fel, a túlélési arány 99 százalék is lehet.

Ez is azt mutatja, hogy a korai diagnózis kulcsfontosságú, erre pedig az egyik legmegbízhatóbb diagnosztikai módszer az emlő MR, amely a hagyományos mammográfiai eljárásokkal ellentétben nem terheli felesleges sugárzással a szervezetet. A vizsgálat során speciális emlőtekercseket használunk, így az 1 cm-nél kisebb elváltozások is kimutathatók – még abban a korai stádiumban, amikor a kezelés teljes gyógyulást hozhat.

– mondta dr. Vértes András osztályvezető főorvos, a Radivert MR Diagnosztikai Központ szakmai vezetője, aki azt is kiemelte, hogy ezzel a módszerrel nemcsak a diagnosztikai siker aránya nő, hanem a kezelés hatékonysága is.

Az emlőrák Magyarországon a nők második leggyakoribb daganatos megbetegedése, évente több ezer új esetet diagnosztizálnak, és közel 2.200 nő hal meg a betegség következtében. A statisztikák különösen aggasztóak a fiatalabb korosztály esetében, hiszen az 50 év alatti nőknél is egyre gyakrabban fordul elő a rosszindulatú mellrák. Mint kiderült, az egyik legnagyobb kockázatot a BRCA1 és BRCA2 génmutációval rendelkezők jelentik, akiknél az emlődaganat kialakulásának esélye a normál populációhoz képest akár 70 százalékkal magasabb. „Ezért van szükség olyan fejlett diagnosztikai módszerekre, mint az emlő MR, amely a denz (sűrű) emlőszövetű nők esetében is hatékonyabb lehet, mint a hagyományos mammográfia. Az emlő MR közel 95 százalékos szenzitivitása biztosítja, hogy a legapróbb elváltozásokat is felismerje, amikor a daganat még nem okoz tüneteket” – tette hozzá a főorvos.

A magas kockázati csoportba tartoznak:

· akik BRCA1/2 génmutációval rendelkeznek,

· akiknek a családi kórtörténetükben előfordult emlő- vagy petefészekrák,

· akiknél korábban már diagnosztizáltak emlődaganatot,

· denz emlőszövettel rendelkeznek,

· emlőimplantátumuk van, ahol a hagyományos vizsgálatok gyakran nem képesek pontos eredményt adni.

40 percen múlhat a nők élete

Dr. Vértes András arra is felhívta a figyelmet, hogy sok nő még akkor sem fordul orvoshoz, amikor már érezhető csomót talált a mellében. A RadiVert Lady program célja, hogy egy könnyen hozzáférhető és gyors megoldást nyújtson ezeknek a nőknek.Egy időben elvégzett, mindössze 40 perces emlő MR vizsgálat nemcsak a daganat felfedezésében segíthet, de akár életet is menthet. Magyarországon azonban a nők többsége még mindig vonakodik a rendszeres szűrésektől. A RadiVert Lady program pont ezt a trendet kívánja megfordítani, hiszen az emlő MR egy olyan fájdalommentes, gyors és rendkívül hatékony diagnosztikai aljárás, amelyet szélesebb körben elérhetnek” – tudtuk meg dr. Vértes Andrástól, aki azt is hangsúlyozta, hogy harmincéves kor felett már érdemes évente emlő MR-vizsgálatot végeztetni, különösen azoknak, akik a magas kockázati csoportba tartoznak.

A szakmai vezető kiemelte: a RadiVert Lady célja, hogy felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, és ösztönözze a nőket, hogy szakítsanak évente legalább 40 percet az egészségük megóvására. Bár az emlőszűrések fontosságáról sok információ áll rendelkezésre, még mindig alacsony a vizsgálatokon részt vevő nők aránya.

Összegzés

  • Az American Cancer Society (ACS) kutatása szerint 99 százalékkal növelhető a mellrákkal diagnosztizált nők túlélési esélye korai diagnózis esetén.
  • Az emlő MR képalkotó eljárás akár 40 percen belül felismerheti a betegséget, és segíthet a 1 cm-nél kisebb elváltozások kimutatásában.
  • Az emlőrák a nők második leggyakoribb daganatos megbetegedése Magyarországon, évente több ezer új esetet diagnosztizálnak, és közel 2,200 nő hal meg a betegség következtében.
  • Az emlő MR szenzitivitása közel 95 százalék, és hatékonyabb lehet, mint a hagyományos mammográfia, különösen a denz emlőszövetű nők esetében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

A legagresszívabb mellrák típust nem a csomók jelzik - ezekre a tünetekre figyeljen

A legagresszívabb mellrák típust nem a csomók jelzik - ezekre a tünetekre figyeljen

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

emlődaganat

Forrás: RadiVert MR Diagnosztikai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához