Ezeket látta már?

Nem élhetünk örökké, ennyi a maximum! Lassan megáll a várható élettartam növekedése

megáll a várható élettartam növekedése

"Elérkeztünk egy platóhoz" a várható élettartam terén - mondta Hayward -, és bár mindig lehetséges, hogy valamilyen áttörés nagyobb magasságokba repítheti a túlélést, de most nincs ilyen".

Mi a várható élettartam?

A várható élettartam egy becslés arra vonatkozóan, hogy egy adott évben született csecsemő átlagosan hány évig élhet, feltételezve, hogy az adott időpontban a halálozási arányok változatlanok maradnak.

Ez a világ egyik legfontosabb egészségügyi mutatója, de tökéletlen is: ez egy pillanatnyi becslés, amely nem számolhat halálos járványokkal, csodaszerekkel vagy más előre nem látható fejleményekkel, amelyek emberek millióit ölhetik meg vagy menthetik meg.

Az új kutatásban Olshansky és kutatótársai a németországi Max Planck Demográfiai Kutatóintézet által kezelt adatbázisból származó, 1990 és 2019 közötti időszakra vonatkozó várható élettartam becsléseket követték nyomon.

A kutatók nyolc olyan országra - Ausztrália, Franciaország, Olaszország, Japán, Dél-Korea, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország és Svájc -, ahol a leghosszabb ideig élnek az emberek, valamint Hongkongra és az Egyesült Államokra összpontosítottak, amely nem is szerepel a legjobb 40 között.

Ki él a legtovább?

A nők továbbra is tovább élnek, mint a férfiak, és a várható élettartam továbbra is javul - de lassuló ütemben, állapították meg a kutatók. 1990-ben a javulás átlagos mértéke évtizedenként körülbelül 2,5 év volt, de ez a 2010-es évekre 1,5 évre csökkent.

Egy számítás során a kutatók megbecsülték, hogy mi történne ezekben az országokban, ha minden 50 éves kor előtti halálozást megszüntetnének. A növekedés a legjobb esetben is csak 1,5 év volt, mondta Olshansky.

Visszafordítható az öregedés? A bélflóránk lehet a kulcs!

Visszafordítható az öregedés? A bélflóránk lehet a kulcs!

Eileen Crimmins, a Dél-kaliforniai Egyetem gerontológiai szakértője e-mailben közölte, hogy egyetért a tanulmány megállapításaival, hozzátéve, hogy véleménye szerint "a legfontosabb kérdés az Egyesült Államok lehangoló és romló relatív helyzete".

Miért nem emelkedhet a várható élettartam a végtelenségig?

A tanulmány azt sugallja, hogy van egy határ, ameddig a legtöbb ember él, és ezt nagyjából elértük - mondta Olshansky.

"Egyre kevesebb életet préselünk ki ezekből az életmeghosszabbító technológiákból. Ennek oka pedig az, hogy az öregedés útban van" - mondta.

Olshansky szerint 2019-ben az amerikaiak alig több mint két százaléka érte meg a 100 éves kort, míg Japánban ez az arány öt százalék, Hongkongban pedig kilenc százalék.

Valószínű, hogy a százévesek száma az elkövetkező évtizedekben nőni fog, mondják a szakértők, de ez a népességnövekedés miatt van így.

A 100 éves kort elérők aránya továbbra is korlátozott marad, a legtöbb országban a nők kevesebb mint 15 százaléka, a férfiak öt százaléka éri meg ezt a kort - mondta Olshansky.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Ebben a két életkorban gyorsul fel a legjobban az öregedés

Ebben a két életkorban gyorsul fel a legjobban az öregedés

Forrás: Euronews
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához