Ezeket látta már?

Ismét medvenyomokat találtak Nógrád vármegyében

medve medvenyom Nógrád

Ugyanaz a medve kóborolhat a környéken.

Szeptember óta folyamatosan újabb és újabb medvenyomokra bukkannak Nógrád vármegye különböző részein, legutóbb a Karancsalja és Karancslapujtő térségében. A jelek arra utalnak, hogy valószínűleg ugyanaz a medve kóborolhat a környéken, aki már szeptemberben is nyomokat hagyott maga után – írja az időkép.hu.

A Sokszínű vidék portál számolt be először szeptember 24-én arról, hogy Mihálygerge közelében, a helyi víztározónál egy friss medvenyomot találtak. A sáros talajban tisztán kivehető volt a barna medve hatalmas lábnyoma, ami aggodalmat váltott ki a helyiek körében. Azóta ismét találtak nyomokat, ezúttal a Karancsalja és Karancslapujtő közötti Kis-Dobroda patak mentén. Az újabb felfedezések megerősítik azt a gyanút, hogy ugyanaz az állat járja a térséget.

A helyi hatóságok fokozott óvatosságra intik a lakosságot, különösen a természetjárókat, gombászókat és állattartókat. A medve jelenléte komoly figyelmet igényel, hiszen a vadállat kiszámíthatatlan lehet, különösen, ha meglepik vagy veszélyben érzi magát.

Mi a teendő, ha medvével találkozik?

  • Ha a medve nem vette észre: csendben hátráljon, és próbálja nagy ívben kikerülni.
  • Ne fordítson hátat: soha ne forduljon meg hirtelen, és ne fusson el, mivel a medve akár 40 km/h-val is képes futni.
  • Ha a medve észrevette: lassan emelje a karjait a feje fölé, hogy nagyobbnak tűnjön, és kezdjen el halkan beszélni, énekelni vagy fütyülni, hogy az állat felismerje, emberrel van dolga.

Fontos tudni, hogy a barna medve Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250.000 forint. Az állatot tilos bántalmazni vagy lelőni, a medvékkel való találkozás kezelésére különleges figyelemmel kell lenni.

Az utóbbi években egyre gyakoribbak az észlelések Magyarország északi régióiban, így nem árt a fokozott figyelem a természetjárás során.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: Időkép
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához