Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

A rendőrség a poszt-ittasságra hívja fel a figyelmet

magyar rendőség poszt-ittasság alkohol hírek

Fontos dologra hívja fel a rendőrség a figyelmet.

Mindannyian ismerjük a másnaposságot, de létezik az úgynevezett "poszt-ittasság" jelensége is, amire a Magyar Rendőrség is nemrégiben felhívta a figyelmet a Facebook-oldalán.

De mi is pontosan a poszt-ittasság? Ez az az állapot, amikor az esti italozás utóhatásaként még reggel is „buli üzemmódban” van az érintett. Még ha fizikailag jól is érzi magát, az alkoholmaradványok továbbra is jelen lehetnek a szervezetben, ami pedig hatással van a reflexekre, az ítélőképességre és általános mentális frissességre. Ez főleg akkor veszélyes, ha volán mögé ülünk.

Az alkohol hatása ugyanis nem ér véget abban a pillanatban, amikor az utolsó poharat letesszük. Mivel az alkohol lassan bomlik le a szervezetben, előfordulhat, hogy még órákkal később is befolyásolja a központi idegrendszer működését. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a másnap reggeli autóvezetés közben a reflexek lassabbak lehetnek, hanem azt is, hogy az ítélőképesség is gyengülhet. Ennek pedig komoly következményei lehetnek, hiszen egy hirtelen felbukkanó akadály, vagy egy váratlan közlekedési helyzet azonnali és gyors reakciót igényel.

A rendőség éppen ezért azt tanácsolja, hogy mindenki adjon időt magának, és ha valaki nem teljesen biztos benne, hogy kiheverte az előző napot, inkább ne vezessen!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: Magyar Rendőség
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához