Ezeket látta már?

Tényleg nem várhat az üzenet? Figyelmeztet a rendőrség!

magyar rendőrség figyelmeztet vezetés üzenet hírek

Múlt héten a ROADPOL országos közúti ellenőrzés során több mint 2000 autósnál vették észre, hogy vezetés közben a mobiljukat használták.

A rendőrség a Facebook-oldalán fakadt ki az autósokra.

Mobilozás vezetés közben

Mindannyian tudjuk, hogy amikor egy pillanatra rápillantunk a telefonunkra, a figyelmünk megoszlik. Ez a néhány másodperc, amikor nem az utat vizslatjuk, elég ahhoz, hogy baleset történjen. A forgalom folyamatosan változik, egy hirtelen fékező autós, egy gyalogos, egy hirtelen kanyar vagy egy átrohanó állat mind életveszélyes helyzetet okozhat, ha figyelmünket épp egy beérkező üzenet vagy hívás köti le.

Számos kutatás is megerősítette már, hogy a vezetés közbeni telefonhasználat drámai mértékben növeli a baleset kockázatát. Egy átlagos szöveges üzenet megírása 5 másodpercig vesz igénybe. Ha ezt az időt 90 km/h sebességnél tölti valaki a telefon nézésével, az annyi, mintha egy futballpályányi távon át vakon vezetne.

Az a fránya biztonsági öv

A ROADPOL akció másik aggasztó eredménye, hogy több mint 9000 sofőr úgy gondolta, nincs szüksége biztonsági övre.

Az igazság azonban az, hogy a biztonsági öv az egyik leghatékonyabb védelmi eszköz baleset esetén. Statisztikák szerint a halálos balesetek áldozatainak jelentős része nem használ biztonsági övet.

A rendőrség éppen ezért nyomatékosan megkér mindenkit a felelősségteljes vezetésre, nemcsak a büntetés, de mások és a saját életének megóvása érdekében is!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: Magyar Rendőség
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához