Ezeket látta már?

Gyermekjogok, biodiverzivitás, klímaváltozás: magyar fiatalok szólaltak fel a Parlamentben

klímaválság, globális felmelegedés, gyerek, parlament

Gyermekközpontú klímapolitikai célokat fogalmazott meg és nyújtott be a kormány képviselőinek közel száz fiatal az Országházban, az UNICEF Magyarország szervezésében.

Fiatalok a következő generációkért

A COP29 nemzetközi klímacsúcs előtt az Országház felsőházi termében gyűltek össze magyar fiatalok, hogy megvitassák az UNICEF Magyarország fiatal nagykövetei és a magyar elnökség megbízott fiatal klíma delegáltja, Ürge Boróka által kidolgozott klímapolitikai javaslatcsomagot. Az eseményre több száz oktatási intézmény, ifjúsági és zöld szervezet fiatalja kapott meghívást, akik előzetes online konzultáció keretében véleményezték a pontokat és képviselőket delegáltak a vitára. A javaslatok célja, hogy a soros elnökség keretében hazánk képviselői a nemzetközi tárgyalásokon is hangsúlyozzák a gyerekek és fiatalok igényeit, formálják a következő évek klímapolitikáját és hozzájáruljanak egy olyan szemléletváltáshoz, ami a következő generációk érdekét az eddigieknél hangsúlyosabban szolgálja.

A fiatalok élő vita keretében egyeztettek, módosító javaslatokat tettek, majd a parlamenti szavazás szabályai szerint szavaztak, véglegesítették a szöveget és személyesen nyújtották át a kész javaslatcsomagot dr. Botos Barbarának, Magyarország klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövetének és Deli Daniellának, Magyarország Energiaügyi Minisztériumának klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárának. A csomag azt a 10 pontot tartalmazza, amelyeket a fiatalok a legfontosabbnak tartanak a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez és a jövő generációinak védelméhez.

A Fiatalok a következő generációkért 10 pontos javaslata a COP 29-re

Az eseményen megnyílt az élő párbeszéd a fiatalok és az állami képviselők között, amikor a résztvevők a vita után lehetőséget kaptak arra is, hogy feltegyék kérdéseiket és kihangosíthassák a véleményüket. Többségüket az érdekelte, hogy a javaslatcsomagot hogyan tudják majd hazánk küldöttei nemzetközi szinten bemutatni és milyen visszajelzésre számíthatnak. Deli Daniella elmondta, hogy mennyire örül a jelenlévők tudatosságának és felkészültségének, mert ebből is látszik, hogy a kérdést egyre komolyabban veszi a fiatalabb generáció. A helyettes államtitkár asszony hozzátette:

“A fiatalok visszajelzése számunkra nagyon fontos és iránymutató, de az is jó, ha ti is meghallgatjátok a mi visszajelzéseinket, hogy olyan javaslatokat tudjatok adni nekünk, amiket hatékonyan tudunk nemzetközi szinten is képviselni.”

Botos Barbara hozzátette:

Én ígérem, hogy nagyon sok helyre el fogom küldeni a javaslatcsomagotokat! Nagyon számítok rátok és a még nálatok is fiatalabbakra, hogy elmondjátok a véleményeteket és együtt gondolkozzunk a lehetőségeken. Hihetetlenül büszke vagyok arra, hogy itt vagytok, gondolkoztok, éltek a demokratikus jogaitokkal.

A szabad beszélgetés során a fiatalokat többek között az érdekelte, hogy a közeledő COP29-en mennyire lesz képes az Európai Unió a 27 tagállam egységes érdekeit képviselni és ebben milyen szerepe van a magyar elnökségnek. A válaszban rövid betekintést kaptak az egyeztetések menetéről, ami alapján a környezetvédelmi tanácson kizárólag egyhangú döntéssel fogadják el az államok delegált környezetvédelmi miniszterei az EU egységes álláspontját, amit a COP29 klímacsúcson képvisel.

Erre az egyeztetésre nemrég került sor és 12 órán keresztül zajlott. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy a 27 ország képviselői egyhangú egyetértésben álljanak fel a tárgyalóasztaltól.

– mondta el Deli Daniella, Magyarország Energiaügyi Minisztériumának klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára.

A fitalok számos kérdést vetettek fel, többek között a céges ESG elvárásokról és annak átláthatóságáról, hazánk vállalt klímacéljairól, a magyar gyerekek helyzetéről nemzetközi viszonylatban, az oktatás klíma vonatkozású változásairól, klímadiplomáciáról és a fegyveres konfliktusok hatásáról a világ fenntartható működésére.

Ha valami nem összeegyeztethető a fenntarthatósággal, az a háború. Amíg ennyi fegyveres konfliktus dúl a világban, addig nem tudunk eléggé foglalkozni a fenntarthatósággal és elindulni a zöld energia felé.

– mondta dr. Botos Barbara.

Deli Daniella már az eseményen biztosította a fiatalokat arról, hogy a javaslatcsomag 2.3-as bekezdését - amely a parlamenti vita nyomán azzal egészült ki, hogy az államok feladata megteremteni a témába vágó lokális szintű ifjúsági kezdeményezések pénzügyi és jogi támogatását – kiemelt figyelemmel fogja kezelni.

Botos Barbara a magyar elnökség szimbólumaként is használt Rubik kockával szemléltette az Európai Unió 27 országát, hangsúlyozta a tagállamok sokszínűségét és érdekeinek diverzitását. “Arra kérlek titeket, hogy ne úgy tekintsetek erre, hogy a teljes Rubik kockát azonnal ki kell rakni. Induljunk el csak egyik oldalával és szépen, folyamatosan, közösen haladjunk előre a többivel is.”

"Nagyon örülünk, hogy lehetőséget tudtunk teremteni erre a párbeszédre a fiatalok és a magyar állam érintett képviselői között. Bíztató volt látni és tapasztalni a jelenlévő fiatalok lelkesedését és felkészültségét a vitában. Igazán komoly módosítási javaslatokkal és kérdésekkel érkeztek, amelyek közül több a klímaváltozás mentális egészségre gyakorolt hatására is vonatkozott. Ez a kérdéskör az UNICEF számára is rendkívül fontos, sokat foglalkozunk vele. Folytatjuk tovább a közös munkát, vagyis a KlímaHősök programunkat, amelyben folyamatosan várjuk a további érdeklődő és tettrekész fiatalok jelentkezését”-mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az “Fiatalok a következő generációkért” parlamenti vita és ifjúsági javaslatcsomag az UNICEF Magyarország KlímaHősök programjának keretében valósult meg, az Indotek Group, az OTP Bank, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt., a SPAR és a Dentons támogatásával.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához