Ezeket látta már?

Mellráktól a glaukómáig - ezekkel a betegségekkel küzdött a napokban elhunyt Maggie Smith

Maggie Smith betegség mellrák glaukóma

A 89 éves korában elhunyt Oscar-díjas színésznő igen sokat betegeskedett.

Szinte az egész világot megrázta a hír, miszerint a Downton Abbey és a Harry Potter sztárja, Maggie Smith pénteken elhunyt. Szinte hihetetlen, de a színésznő 70 éves karriert futott be a színpadon és a képernyőn egyaránt, ahol mindig a maximumot nyújtotta. Sajnos számára nem voltak idegenek az egészségügyi küzdelmek, hiszen több súlyos betegségben is szenvedett.

Graves- Basedow kór

Még 1988 januárjában diagnosztizálták nála a Graves-Basedow kórt, ami egy olyan autoimmun betegség, amely a pajzsmirigyet érinti. Ekkor a szervezet immunrendszere tévesen megtámadja a pajzsmirigyet, ami ezért túlzott mennyiségű pajzsmirigyhormont termel. A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a szapora szívverés, remegés, fogyás, idegesség, alvászavarok és izzadékonyság. Jellegzetes tünete még az ún. exophthalmos, ami a szemek kidülledését okozza.

Mellrák

2007-ben, a Harry Potter és a Félvér herceg forgatása alatt mellrákot diagnosztizáltak nála.

Amikor először érezte a csomót a mellében, nem aggódott.

- Egy kis csomót éreztem. Nem gondoltam, hogy ez komoly, mert évekkel ezelőtt is tapasztaltam már ilyet és akkor jóindulatú volt. Feltételeztem, hogy ez is így lesz – mondta a The Times brit lapnak .

2009-ben hozta csak nyilvánosságra hozta diagnózisát, és elismerte, hogy a betegség "kiütötte" őt.

- Elveszi a szelet a vitorlából, és nem tudom, mit tartogat a jövő, ha egyáltalán tartogat valamit... Nem hiszem, hogy sok van már, a korom miatt...Fogalmam sincs, mi lesz.”- nyilatkozta akkoriban.

Maggie Smith a nehézségeket nem titkolta, és többször is elmondta, hogy borzasztóan rosszul érezte magát. Két év intenzív kezelés után rákmentessé nyilvánították.

Glaukóma

77 éves korában a színésznő védnöke lett a Nemzetközi Glaukóma Szövetségnek, amely ma Glaucoma UK néven ismert. Ekkor derült ki, hogy őt is érinti ez a szembetegség. A glaukóma (zöldhályog) során a látóideg idegrostjai pusztulnak el, így kezelés nélkül akár vakságot is okozhat.

- Bocsáss meg, hogy így nézek rád. Azért teszem, mert fél szememre vak vagyok, nem pedig azért, mert sunyi vagyok - mondta egy interjúban a The Telegraph-nak.

Az esetek nagy részében a zöldhályog lappangva, figyelemfelkeltő tünetek nélkül alakul ki, (ezért is fontos a szűrés), ám később a következő panaszok hívhatják fel rá a figyelmet: szemfájdalom (megnövekedett nyomás miatt), homályos látás, fényforrás körüli szivárványszerű karika látása, fejfájás.

Fontos, hogy időben kezeljék az állapotot, hiszen az károsodás mértéke már nem fordítható vissza!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Egy autoimmun pajzsmirigyzavart jelezhet a Merseburgi triásznak nevezett tünetegyüttes

Egy autoimmun pajzsmirigyzavart jelezhet a Merseburgi triásznak nevezett tünetegyüttes

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Graves-Basedow

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához