Ezeket látta már?

Lovasterápiás Világkonferencia: ilyen sok területen használható eredményesen a lovasterápia

Lovasterápiás Világkonferencia HETI Gyermekmentő Szolgálat

A lovasterápia egyre népszerűbb gyógytornászok, gyógypedagógusok, pszichológusok körében.

Véget ért a 18. Lovasterápiás Világkonferencia (Horses in Education and Therapy International / HETI Congress). A június 18-22. között megrendezett szakmai eseményre öt kontinens 29 országából érkeztek elismert szakemberek és érdeklődők, összesen 250-en. Három nap alatt 87 előadást hallhattunk a lovasterápiához kapcsolódó legújabb kutatási eredményekről és azok gyakorlati alkalmazásáról. Szó esett például a lóasszisztált terápia bevezetéséről a demenciával élők támogatásába, a lovasterápia előnyeiről a háború okozta akut stressz-szindrómában szenvedő gyerekek számára, illetve a lovasterápia bevonásáról a különböző gyermekkori beszédzavarok kezelésébe. A konferencia elméleti része a budapesti Eiffel Műhelyházban zajlott, az utolsó, gyakorlati napot a Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában tartották. A világkonferenciát a Magyar Lovasterápia Szövetség rendezte a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával.

Nemzetközi előadók – izgalmas témák

A konferencia plenáris ülésein és szekcióiban előadásokat hallhattunk többek között a különböző fogyatékosságokról és ezek tüneteiről, a lóasszisztált pszichoterápiában alkalmazott technikákról, oktatásról, képzésről, a terápiás lovak kiválasztásával és kiképzésével kapcsolatos kérdésekről.

Kerekasztal-beszélgetésekre is sor került, olyan témákban, mint a nyelv- és beszédfejlődési problémák, a lóasszisztált szolgáltatások társadalmi elfogadottsága, a lovassportok, a foglalkoztató terápia, etikai kérdések és a lovak jólléte.

A konferencia kiemelt előadói Dúll Andrea környezetpszichológus, intézetvezető egyetemi tanár (HU), Octavia Brown, a Centenary Egyetem professzor emeritusa (USA), Pebbles Turbeville, a Horses and Humans Research Alapítvány ügyvezető igazgatója (USA), valamint Peter Holzmüller gyógytornász, a Bajorországi Vöröskereszt szervezetfejlesztési vezetője (GER), a magyar lovasterapeuta-képzés kiemelkedő oktatója voltak.

A rendezvényen olyan országok is bemutatkoztak, ahol még csak most vannak megalakulóban a nemzeti lovasterápiás szövetségek. Például Görögország, Törökország, Portugália, Írország.

A gyakorlati nap programjai

Az utolsó, gyakorlati nap színhelye a Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja volt. A program a leendő lovasterapeuták lovasvizsga feladatainak bemutatásával kezdődött, láthattunk díjugratást és díjlovaglás RA 4-es szinten, ezt követte a látássérült lovasaink bemutatója, a programot Németh Gábor díjlovas programja zárta. Isabelle von Neumann-Cosel, a Német Lovas Szövetség elismert edzője és vizsgáztatója „WARMING UP THE BRAIN - BEFORE A THERAPEUTIC RIDING LESSON” címmel olyan gyakorlati módszereket mutatott be, amelyeket a lovasterápia különböző szakágaiban használni lehet.

Az egyik workshop keretében egy vadonatúj programmal is megismerkedhettünk: Dr. Isabel Stolz és Franca Rosiny fejlesztette az EQUITEDO nevű ingyenes applikációt, amely a terápiás folyamatok dokumentálását és értékelését könnyíti meg a WHO szabványai szerint. A hosszúszáron történő lóvezetés fontosságáról a hippoterápiában Gelley Csenge lovasterapeuta és Peter Holzmüller német gyógytornász tartottak egy izgalmas gyakorlati órát. Végül a konferencia résztvevői Bozori Gabriella vezetésével megismerkedhettek a fóti központ területén megvalósított legújabb fejlesztésekkel: a szenzoros parkkal, a hangzó parkkal és a mezítlábas parkkal, de a 2012 óta a központ területén működő Élhető Jövő Park környezetbarát megoldásaiba is bepillantást nyerhettek, valamint megtekinthették Kövesi Eszter erre az alkalomra prezentált lovas tematikájú fotókiállítását.

Melyek a lovasterápia ágai?

A lovasterápia különböző ágai és területei nem választhatók el élesen egymástól. A sérülés, károsodás vagy fogyatékosság jellege és mértéke, az egyéni képességek, az életkor, valamint a lovaglás vagy lovagoltatás célja mind befolyásolják a módszerek és az időbeli eltérések, hangsúlybeli eltolódások kialakulását a terápiás folyamat során.

Hippoterápia

A hippoterápia egy kiegészítő, egyéni terápiás eljárás, amelyet főként az egészségügyben alkalmaznak, leginkább gyógytornászok és szomatopedagógusok. Célja a tartási és mozgásfunkciók javítása és korrekciója. Ez a neurofiziológiai gyógytorna kezelés orvosi indikáció alapján történik, és magában foglalja a sérült, károsodott vagy fogyatékkal élő személyek passzív és aktív részvételét. A terápia során a páciensek különféle gyakorlatokat végeznek, amelyeket általában hátulról, hosszúszáron vezetett lovon, hevederrel hajtanak végre.

Gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna

A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna/voltizsálás célja, hogy támogassa a tanulásban, értelmileg akadályozott, pervazív fejlődési zavarral, részképesség problémákkal küzdő, látás- és hallássérült, esetenként mozgássérült, teljesítmény- és viselkedészavarokkal küzdő, hiperaktív, figyelemzavaros, valamint beszédproblémákkal küzdő gyermekek és fiatalok fejlődését. A terápia egyéni vagy csoportos formában zajlik, és magába foglalja a lovaglást, lovastornát, lógondozást, illetve a lovarda különböző tevékenységeit és környezetét. A foglalkozásokat szakképzett gyógypedagógus-lovasterapeuta vezeti, és a ló minden jármódját alkalmazhatják, egyéni elbírálás alapján. A lovaglás történhet vezetve, futószáron vagy önállóan.

Speciális fogathajtás

A sérült, károsodott, fogyatékos személyek adaptált fogathajtása lovas iskolákban, egyesületekben, egészségügyi vagy gyógypedagógiai intézményekben, illetve terápiás központokban valósulhat meg. Ez a tevékenység különösen azoknak az embereknek nyújt lehetőséget a lovakkal való foglalkozásra, akik fizikai állapotuk miatt nem képesek lovagolni. A speciális fogathajtás segíti a sérült, fogyatékos és károsodott személyek bizonyos képességeinek és készségeinek fejlesztését, miközben lehetőséget ad számukra a szabadidő kellemes eltöltésére és a sportba való bekapcsolódásra. Ezen a területen speciálisan képzett lovas szakemberek, lovas edzők és fogathajtók dolgoznak, lovas terapeuták közreműködésével.

Pszichológiai lovasterápia

A lómediált pszichoterápiát kizárólag pszichoterapeuta végzettségű lovasterapeuta végezheti. Ezzel szemben a pszichológiai lovasterápiát MA végzettségű, okleveles pszichológus-lovasterapeuta folytathatja kiegészítő terápiás tevékenységként.

A lómediált pszichoterápia (más néven ló asszisztált vagy facilitált pszichoterápia, illetve lovas pszichoterápia) a lovas terápia legújabb ága, melynek elnevezése országonként eltérő lehet. Ebben a terápiás módszerben a ló – páciens – terapeuta hármasa működik együtt, ahol a ló, mint koterapeuta, segíti a terápiás folyamatot.

A ló asszisztált pszichoterápia hatékonyan alkalmazható számos pszichiátriai betegség kezelésében, beleértve az affektív és depresszív kórképeket, szorongásos zavarokat, személyiség- és viselkedészavarokat, valamint a szenvedélybetegségeket. Ezen kívül a skizofrénia kezelésében is sikeresen használható, kivéve az akut pszichotikus fázisokat. Gyermekpszichopatológia területén a lovas pszichoterápia kiválóan alkalmazható depressziós és szorongásos zavarok, magatartászavarok, autizmus, hiperaktivitás, figyelemzavar, valamint kötődési zavarok esetén.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kognitív terápiával az öregedés ellen: így segítik kedvenceink a kutatók munkáját

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

lovasterápia

Forrás: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához