Ezeket látta már?

Megvannak 2024 legkiemelkedőbb magyar gyógyszerészei és patikái

legjobb gyógyszertár patika gyógyszerész

Itt vannak az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám díj 2024. évi győztesei.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság közreműködésével, 2011. óta minden évben meghirdeti e gyógyszerészeknek és patikáknak szóló díjakat. A győzteseket szakmai zsűri, illetve a patikáknál több mint 30 ezer szavazat választotta ki.

A Roche Magyarország Kft. támogatásával megvalósuló pályázaton a kiírók olyan gyógyszerészt kívánnak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldásokkal és betegközpontú szemléletével.

A pályázat nyílt volt, részt vehet minden aktív gyógyszerész. A pályázatokat a szakmai zsűri tagjai anonim módon bírálták el, a díjátadásra a Magángyógyszerészek XXXIV. Országos Kongresszusán került sor.

A szakmai zsűri tagjai voltak:

  • Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége tiszteletbeli elnöke, népegészségügyi szakértő
  • Prof. Dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke
  • Prof. Dr. Csóka Ildikó, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai főigazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár
  • Prof. Dr. Halmos Gábor, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara dékánhelyettese, tanszékvezető egyetemi tanár
  • Dr. Samu Antal, a gyógyszerészi gondozás hazai megalapítója

A www.evgyogyszeresze.hu oldalon javasolt szakemberek közül 20, a legtöbb javaslatot (szavazatot) kapót kérte fel a zsűri a szakmai pályázat benyújtására. Az idei évben a benyújtott pályáztok olyan magas színvonalat képviseltek, hogy a zsűri döntése alapján, a szokott „I-II-III. hely” mellett ezúttal „Különdíjas”, és „Dicséretben részesülő” pályázati elismeréseket is kiosztottak.

Mint látható ezúttal valóban nehéz dolga volt a zsűrinek, azonban a sok magas színvonalú munka mellett is teljes egyetértés volt a győztes és a második helyezett pályázatot illetően. Ezzel szemben a harmadik helyezésnél viszont nem tudtak érdemben dönteni, így 2024-ben megosztott III. helyet adtak ki.

Dicséretben részesült

Dr. Tóth Gábor

  • Kiskanizsai gyógyszertár, Nagykanizsa
  • Gyógyszerbiztonság a gyógyszerészi gondozás folyamatosan változó környezetében (Pharmacy First)

Dr. Barna Eszter

  • Rákóczi Gyógyszertár, Szentes
  • Gyógyszerfüggőség – (Addiktológia)

Különdíj

Dr. Hadnagy Ádám

  • Elixír Gyógyszertár, Körmend
  • Szolgáltatásfejlesztés: Az orvos – gyógyszerész – páciens együttműködés tapasztalatai a gyakorlatban

megosztott III. hely

Dr. Pető Botond

  • Belladonna Gyógyszertár, Szentmártonkáta
  • Social media platformok szerepe a hiteles laikus tájékoztatásban

&

Dr. Lekszikov Gábor

  • Fekete Sas Gyógyszertár, Pacsa
  • Szolgáltatásfejlesztés: Az orvosgyógyszerész - páciens együttműködés tapasztalatai a gyakorlatban (Gyógyszerész feljegyzés)

II. hely

Dr. Antal László

  • Skorpió Gyógyszertár, Görbeháza
  • Vérnyomás és vércukor mérési eredmények

I. hely azaz az ÉV GYÓGYSZERÉSZE 2024

Dr. Csaba Miklós

  • Küttel Gyógyszertár, Kőszeg
  • A gyógyszerész szerepe az onkológiai betegek szupportív terápiájában

A győztes pályamunka kifejti, hogy a közforgalmú gyógyszerész az onkológiai osztály és a klinikai gyógyszerészet mellett a harmadik pillére az otthonába visszahelyezett betegek adherens gyógyszerterápiájának a palliativ kemoterápiájuk készítésével, illetve részvétellel a szupportív terápiás kezelésükben, és a hozzá kapcsolódó gyógyszerészi tanácsadásban. Nem mellesleg, ha kiderül a gyógyszertárba betérő betegről, hogy daganata van és kezelések alatt áll, nagyon fontos, megértetni vele, hogy milyen gyógyszereket es étrendi kiegészítőkét szedhet es milyeneket nem.

A szerző emlékeztet rá, hogy a közforgalmú gyógyszerész interdiszciplinális integratív szaktudása kognitív szolgáltatás, amely tehercsökkentést hozhat az egészségügyi ellátó rendszer számára, nem szabad, hogy a közforgalmú gyógyszerész szerepe kimerüljön a terminális stádiumú betegek fentanyl-tapasz ellátásában.

Másfelől a győztes pályamunka arra is emlékeztet, hogy az évi 115 millió beteg-expediáló szakember találkozás (ami 6-10-szer több mint az beteg-orvos találkozás) óriási lehetőséget kínál abban, hogy az onkológiailag kétséges eseteket időben háziorvoshoz és szakorvoshoz irányítsák. Javasolja egyben kidolgozni az Onkológiai betegek gyógyszerészi gondozása protokollját is, mivel ezzel nőhet az időben megtörténő diagnózisok száma, növekedhet a túlélési ráta.

A „Kedvenc Patikám” pályázatban a betegek tudtak közvetlenül véleményt formálni egy patika munkájáról szavazatukkal, amivel az egész patika munkáját minősítik. Az érdeklődés méretét jól mutatja a szeptember 30-i határidőig beérkezett több mint 30 ezer szavazat!

A beérkezett voksok alapján elmondható, hogy az első helyezett „toronymagasan” győzött, azonban a 2-3-4. helyezettek között végig nagy volt a verseny, és a végén is szoros lett az eredmény. A szavazás során beérkezett voksok alapján tehát:

III. hely

Szent Péter Gyógyszertár, Budapest

II. hely

Frangula Gyógyszertár, Hejőbába

I. hely azaz a 2024-as év KEDVENC PATIKÁJA

Szent-Grál Patika, Oroszlány

Dr. Mikola Bálint a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alapító elnöke elmondta, hogy „Ritka az ilyen széleskörű, az ország minden szegletét – Soprontól Gyuláig – érintő, a kistérségtől szakellátási intézményekig megszólító pályázat. Ez mindenképpen arra ösztönzi a szervezőket, hogy ezeket a pályázatokat és pályázókat érdemes felkarolni, bemutatni és pódiumot adni nekik, hogy közkinccsé tegyük ezeket az általuk kimunkált értékes gondolatokat. Különösen fontos ez ma, amikor látjuk az egészségügyi ellátó rendszer küzdelmeit, mivel, ha erőfeszítéseinket összekapcsoljuk, akkor lehetőségünk nyílhat segíteni a helyzet, a betegellátás javításában.”

A kezdeményezés nem titkolt célja a gyógyszerészeti munka jobb megismertetése és elismertetése. Részben ennek jegyében is, valamint figyelemmel a pályamunkák magas színvonalára, és a szakmai érdeklődésre a Bíráló Bizottság a szervezőkkel közösen, önálló, nyomtatott gyűjteményes kiadvány formájában is megjelentette a korábban már díjazásban részesített gyógyszerészek aktualizált pályamunkáit.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához