Ezeket látta már?

Jelentős összeggel támogatták a gyermekkórházakat a palackvisszaváltók

kórház támogatás palack visszaváltás hírek

A visszaváltási rendszeren keresztül már több mint 57 millió forintot adományoztak a magyarok.

A kötelező visszaváltási rendszer júliusi élesedése óta eddig több mint 57 millió forint gyűlt össze gyermekgyógyászati intézmények támogatására. A MOHU fél évvel meghosszabbította a jelenleg futó adományozási program határidejét, lehetővé téve, hogy még többen részt vehessenek a jótékony célok elérésében.

Több mint 57 millió forint gyűlt össze

Az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszerében (DRS) 2024-ben a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetet, a Bethesda Gyermekkórházat és a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáját támogathatják a fogyasztók. A felajánlásokból ezidáig több mint 57 millió forint gyűlt össze, amelyet az adománygyűjtés lezárultával juttat el a MOHU a kórházakhoz.

A január 1-től bevezetett DRS rendszerben minden visszaváltási díjat tartalmazó italcsomagolás visszaváltható a csatlakozó kézi REpontoknál és a nagyobb élelmiszerüzletek automatáinál. Az utóbbinál a visszatérítés bolti utalványként és a világon egyedülálló módon, azonnali banki utalással is visszaigényelhető, valamint minden vásárlónak lehetősége van arra, hogy jótékony célra ajánlja fel a visszajáró összeget.

Meghosszabbították az adományok beérkezésének határidejét

Az együttműködés eredetileg egy évre szólt volna, ám mivel a rendszer élesben a türelmi időszakot követően csak júliusban indult el, ezért a MOHU fél évvel, 2025. júliusáig meghosszabbította az adományok beérkezésének határidejét.

- Igazán büszkék vagyunk arra, hogy a lakosság ilyen mértékben választotta a jótékonysági lehetőséget a visszaváltás során, így támogatva a gyermekgyógyászati intézményeket. Az eddig összegyűlt 57 millió forint is mutatja, hogy az emberek kiemelt mértékben vették igénybe a visszaváltási rendszert és ezzel párhuzamosan szívesen állnak jó ügyek mellé. A program meghosszabbításával még több lehetőséget szeretnénk biztosítani arra, hogy azok is csatlakozhassanak, akik eddig még nem tették meg. Bízunk benne, hogy a következő hónapokban tovább növelhetjük ezt az összeget, ezzel is hozzájárulva a gyermekek gyógyulásához. – mondta beszédében Pethő Zsolt, a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. Vezérigazgatója.

Az intézmények képviselői a MOHU-val közös október harmadikai sajtótájékoztatón arról is nyilatkoztak, hogy melyik intézet mire szánná az adományokból összegyűlt összeget.

Dr. Nagy Anikó Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa elmondta:

Cél a csúcskonzultációk lehetővé tétele hazai és nemzetközi specialistákkal

- Magyarország legnagyobb gyermekellátó kórháza vagyunk, a gyermeksürgősségi és baleseti ellátás országos központja, ahol évente 500 000 gyermek ellátása és 2 millió beavatkozás történik. Az ország egész területéről a nap 24 órájában ideérkező életveszélyes és súlyos betegek legmagasabb szintű gyógyításához a legmodernebb technika folyamatos fejlesztése szükséges. A támogatással egy új digitális korszakba kívánunk lépni, ahol a gyermekek érdekében a világon elérhető tudást be tudjuk vinni a műtőkbe, az orvosainknak lehetővé tudjuk tenni a csúcskonzultációkat hazai és nemzetközi specialistákkal, valamint kimondottan a gyermekek részére fejlesztett gyors, csökkentett sugárdózisú, magas képminőségű CT beszerzéséhez szeretnénk segítséget kérni.

A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza a befolyt adományokat több fejlesztési projektre kívánja fordítani. Dr. Velkey György János főigazgató szerint az intézmény célja, hogy a modernizáció és bővítés által még magasabb szintű ellátást biztosítsanak. “A felajánlásokból szeretnénk az országos epilepszia központunkban egy új ambulanciát kialakítani, az országos égéscentrumunkat korszerűsíteni, a sport trauma központunk eszközparkját fejleszteni és egy fájdalomterápiás szobát kialakítani. Hibrid személyautókat is vásárolunk majd, hogy a kis betegeinket a két telephelyünk között tudjuk szállítani.” – részletezte a főigazgató.

A tavalyi évben csaknem 20 ezer fekvő, a járóbeteg-szakrendeléseken pedig mintegy 150 ezer esetet láttunk el” – mondta dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, klinikai rektorhelyettes.

Laparoszkópos torony és képalkotó készülék

- Európa egyik legrégebb óta működő gyermekgyógyászati intézményeként, a legsúlyosabb gyermekbetegségek országos centrumaként és hazánk egyik legnagyobb gyermeksebészeti központjaként fontos az eszközparkunk folyamatos fejlesztése és modernizálása, ezért a támogatásokból az úgynevezett kulcslyuksebészeti beavatkozásokhoz szükséges laparoszkópos tornyot és a műtői környezetben alkalmazható képalkotó készüléket szeretnénk beszerezni” – tette hozzá az igazgató.

A MOHU felhívja a figyelmet, hogy minden adomány a rendszer hivatalos csatornáin keresztül jut el az érintettekhez, az egyéb szervezetek QR-kódos adomány-kéréseivel kapcsolatban pedig óvatosságra inti a vásárlókat. A hivatalos adományozás részleteiről és a program eredményeiről a MOHU honlapján rendszeresen tájékoztat a vállalat.

Összegezve

  • A magyarok több mint 57 millió forintot adományoztak a gyermekgyógyászati intézmények támogatására a visszaváltási rendszeren keresztül.
  • A MOHU meghosszabbította az adománygyűjtési program határidejét, hogy még többen részt vehessenek rajta.
  • Az italcsomagolások visszaváltási rendszerében gyűjtött összeget a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, a Bethesda Gyermekkórház és a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája kapja.
  • A visszaváltási rendszerben minden visszaváltási díjat tartalmazó italcsomagolást vissza lehet váltani, és az összeg jótékony célra is felajánlható.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Új rendelővel bővült a Bethesda Gyermekkórház, ahol már bódításban is elvégezhetők egyes fogászati kezelések

Új rendelővel bővült a Bethesda Gyermekkórház, ahol már bódításban is elvégezhetők egyes fogászati kezelések

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

palackvisszaváltás

Forrás: MOHU
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához