Ezeket látta már?

Mangalica kolbászt hívott vissza a Nébih – nehogy megegye!

kolbász visszahívás nébih szalmonella

Szalmonella lehetséges jelenléte miatt hívják vissza a terméket.

A Lidl Magyarország Bt. mangalica kolbászt vont ki a forgalomból a szalmonella lehetséges jelenléte miatt – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A visszahívás a 270 grammos, "Hazánk Kincsei Szárazkolbász mangalica" néven forgalmazott, 2024.12.29-i minőségmegőrzési idejű terméket érinti.

A Lidl arra kéri a vásárlókat, amennyiben a fenti termékből vásároltak, ne fogyasszák el, vigyék vissza bármelyik Lidl-üzletbe, ahol a vásárlást igazoló nyugta nélkül is visszakapják a termék árát.

A termékvisszahívás kizárólag a Gazda Csemege Kft., Hazánk Kincsei Szárazkolbász mangalica, 270g (Minőségmegőrzési idő: 29.12.2024.) terméket érinti.

A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés

Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges. A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról. A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. A fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ha valaki beteg vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: Nébih
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához