Ezeket látta már?

Kétszer született meg a brit édesanya gyermeke - először 27 hetesen

kétszer szül gyerek baba műtét

Nem sok édesanya mondhatja el, hogy kétszer szülte meg ugyanazt a gyermeket.

A 23 éves Lisa Coffee-val már terhessége elején közölték, hogy gyermekénél úgynevezett spina bifida születési rendellenesség áll fenn, amely a gerinc és a gerincvelő fejlődési zavarait okozza.

Az édesanya mindenképp esélyt akart adni kisfiának, így az orvosával úgy döntöttek, hogy 27 hetesen ideiglenesen kiveszik gyermekét, Lucát a méhéből, és egy speciális műtétet hajtanak végre. A beavatkozás jól sikerült, majd utána visszahelyezték a kisfiút a méhébe. A gyermek végül a 38. héten látta meg a napvilágot - másodjára.

Mi az a spina bifida?

A spina bifida (nyitott gerinc) egy veleszületett rendellenesség, amely a gerinc és a gerincvelő kialakulásának hibájából ered. Ennek következtében a gerincoszlop nem záródik be teljesen a magzati fejlődés során.

A fejlődés során ezek a struktúrák egy úgynevezett idegcsőből, a központi idegrendszer előfutárából, valamint a körülöttük kialakuló védőszövetekből keletkeznek. Ez a tubus jellemzően a terhesség 28. hetében bezáródik. A spina bifidában szenvedőknél ez azonban nem megy végbe megfelelően (velőcső-záródási rendellenesség)

A problémának különböző súlyosságú fokozatai vannak, és megelőzése elsősorban folsav alkalmazásával történik.

Súlyos formában és, ha a terhesség elég korai szakaszában észlelik, akkor méhen belüli műtétre is sor kerülhet, ám ha a műtétet magzat megszületése után végzik el, úgy a nyitott gerincet a születést követő első 48-72 órában mindenképp zárni kell.

Több műtét várt rá utána is

A újszülöttre utána több műtét is várt, hogy helyrehozhassák az agy-és gerincsérülését. Emellett az orvosok felkészítették a szülőket arra, hogy nagy valószínűséggel Luca nem tud majd járni. A

A gyermeknek jelenleg csak egy heg van a hátán, valamint Chiari-fejlődési rendellenességben szenved, melynek jellegzetessége, hogy a kisagy a gerinccsatornába nyúlik.

- A kisagy folyamatosan javul – mondta az édesanya a Daily Mail-nek. – Van egy kis folyadék az agyában, de nem kell leszívni.

- Ő a legcsodálatosabb kisfiú, és nem is lehetnénk hálásabbak azért, hogy milyen messzire jutott. Hihetetlenül hálás vagyok, hogy a műtét lehetőséget adott neki, hogy egy nap akár járjon is - mondta Lisa.

Mikor van szükség még magzati korban műtétre?

Az állapot legsúlyosabb formája a nyitott spina bifida vagy myelomeningocele, melynek során a gerincvelő és annak burkai egy zsákban kitüremkednek, emiatt pedig igen sérülékenyek. Gyakran neurológiai problémákhoz vezet (pl. járási nehézségek, érzészavarok, húgyhólyag- és bélproblémák).

Az orvosok általában szülés után végzik el a műtétet, néhány esetben azonban akkor, amikor a baba még az anyaméhben van - bár ez igen ritka és leggyakrabban az életveszélyes születési rendellenesség kezelésére szolgál, javítva ezzel betegséggel született gyermekek esélyeit és életminőségét.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Azt hitte, csak a terhesség miatt van rosszul, de kiderült, súlyos tüdőrákkal küzd

Azt hitte, csak a terhesség miatt van rosszul, de kiderült, súlyos tüdőrákkal küzd

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

emberi történet

Forrás: dailymail
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához