Ezeket látta már?

Szombat este meghalt Karsai Dániel

Karsai Dániel ALS család

A 47 éves alkotmányjogász 3 éven át küzdött az ALS-sel.

Karsai Dániel nevét akkor ismerhettük meg, amikor a strasbourgi bírósághoz fordult az eutanázia miatt, hogy méltósággal fejezhesse be életét. Az Emberi Jogok Európai Bírósága néhány hete elutasított a beadványát.

Tavaly szeptemberben nagy visszhangot váltott ki a posztja, amiben a méltóságteljes életre és halálra hívta fel a figyelmet:

A betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül. A létezés ezen formája számomra mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz. Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét.

Az ALS-sel küzdő Karsai Dániel közel 1 éve, tavaly karácsonykor adott interjút a 24.hu-nak, akkor úgy fogalmazott, hogy ugyanúgy fél a haláltól, mint bárki más, de nem gondol rá:

Igazából lehet, hogy nem is az utolsó karácsonyom lesz, ha mégis, akkor sem foglalkoztat. Olyan betegségem van, ami miatt az ember legfeljebb 2–3 hétre tud előre tervezni. (...) nincs időm a halálra, az élettel kell törődnöm. (...) Ennek a bulinak, amit életnek hívunk, csak akkor van értelme, ha minden területén hozhatunk érvényes saját döntéseket.

Az alkotmányjogász halálhírét testvére, Karsai Péter jelentette be a közösségi oldalán.

"Dani ma este elment. Több mint 3 éven át hősiesen, méltósággal küzdött a legyőzhetetlen ellenséggel az ALSsel. Mindig velem, velünk leszel, Bro, Imádlak!"

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához