Ezeket látta már?

Döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel ügyében

Karsai Dániel ALS család

Karsai Dániel számára nagy csalódás az ítélet.

Karsai Dániel alkotmányjogász még 2023 szeptemberében fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) jogorvoslatért, mivel úgy véli, hogy a magyar állam sérti az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, amiért hazánkban nem engedélyezett az aktív eutanázia, illetve azért, mert a magyar jog büntetheti a külföldön méltóságteljes eltávozásban segítséget nyújtókat (családtagokat, barátokat, orvosokat). A férfi azt szeretné elérni, hogy ha állapota már elfogadhatatlanná válik, méltósággal fejezhesse be életét, ám a magyar szabályozás az eutanázia minden formáját tiltja.

Elutasították a beadványt

Az EJEB döntése megszületett, miszerint nincs joga az orvosok által előidézett mesterséges halálhoz a gyógyíthatatlan ALS betegséggel élő Karsai Dánielnek.

Az Európa Tanács felügyelete mellett működő bíróság hat szavazattal, egy ellenében úgy ítélte meg, hogy nem sérültek a panaszos emberi jogai az Emberi Jogok Európai Egyezményében a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog, valamint a megkülönböztetés tilalmáról szereplő rendelkezésekkel összefüggésben.

A strasbourgi bírák úgy foglaltak állást, hogy Magyarország biztosította a palliatív ellátást Karsai Dániel számára, a meghallgatott szakértői bizonyítékok szerint pedig az ilyen ellátásban rendelkezésre álló lehetőségek általában enyhülést nyújtanak a kérelmező helyzetében lévő betegek számára, és lehetővé tudják tenni a békés elhalálozást. Karsai Dániel nem állította, hogy ez az ellátás elérhetetlen lenne számára - írja az MTI.

Kiemelték, hogy a kérelmező esetében az esetleges hibáknak széles körű társadalmi következményeik és kockázataik lehetnek, és az orvosok által elősegített halál visszaélések kockázatát hordozza magában. Noha tendencia mutatkozik a törvényi engedélyezésre, az Európa Tanács tagállamainak többsége továbbra is tiltja az elhalálozás orvosi elősegítését és az eutanáziát.

Az orvosilag segített öngyilkosság büntetőjogi tilalma, valamint annak alkalmazása azokra, akik esetlegesen egy, az aktív eutanáziát lehetővé tevő országban végzik el a beavatkozást, nem aránytalan, és nem sérti az emberi jogokat.

Közölték azt is, hogy a megfelelő jogi intézkedések szükségességét folyamatosan felül kell vizsgálni, figyelembe véve az orvosetikai szabályokat, az egészségügy területének fejlődését és a társadalmi változásokat.

Karsai Dániel reagált a döntésre

Karsai Dániel Facebook oldalán reagált a döntésre:

- POSZT MORTEM LXXII. - Vereség Strasbourgban

A Bíróság elutasította a beadványomat. Ez nagy csalódás. Most higgadtan többször el fogjuk olvasni a döntést a kollegáimmal. Azután beadjuk a Nagykamara eljárása iránti kérelmünket, melyre három hónapunk van.

Senki ne aggódjon, megyünk tovább!

Mi az ALS, amiben Karsai Dániel szenved?

Az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) egy központi idegrendszert érintő gyógyíthatatlan megbetegedés, melynek során a motoros idegsejtek károsodnak, pusztulnak és ennek következtében izomgyengeség, mozgásképtelenség lép fel. A betegség leggyakrabban a 40 és 70 év közötti embereket sújtja.

Az állapot beszéd- és nyelési nehézségeket is okoz, így a kommunikáció és az étkezés, ivás is problémássá válik. A betegség progresszív, és az izomgyengeség más területekre is átterjed, ahol fokozatosan romlik. Későbbi stádiumában légzési nehézségek is felléphetnek a légzőizmok gyengülése miatt. Éppen ezért, ha ez elér egy bizonyos szintet, úgy gépi lélegeztetés válik szükségessé. Mivel az ALS a motoros idegsejteket sújtja, ezért a benne szenvedő emberek túlnyomó többségének az elméje érintetlen marad.

Kezdeti tünetei

  • enyhe izomgyengeség
  • a kéz ügyetlensége
  • gyakoribb botlások, elesések
  • félrenyelések
  • érthetetlenebb, furcsább beszéd

Későbbi tünetei

  • mozgásképtelenség
  • légzési nehézség
  • súlyos beszéd/nyelési nehézség

A betegség kiváltó oka nem ismert és nem gyógyítható, a kezelés célja az életminőség lehetőségek szerinti fenntartása. A túlélési időt nehéz meghatározni, mert egyén- és korfüggő, de az esetek többségében ez 3,5 év, azonban vannak olyanok is, akik több évtizedig élnek együtt a betegséggel.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megrendítő állapotba került Karsai Dániel!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Karsai Dániel

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához