Ezeket látta már?

Koronavírus: gyors és tömeges járványügyi szűrés vált lehetővé az ELTE-n

járvány, szűrés, elte, covid

A módszerrel a koronavírus-specifikus antitestek szintje is mérhető, melyből kellő számú adat birtokában következtetni lehet a védettség mértékére is.

Az ELTE lágymányosi kampuszán működő Biotechnológia FIEK laboratórium olyan költséghatékony és tömeges tesztelésre alkalmas kapacitást alakított ki, amely egy következő járványhelyzetben az országos szűréseken is alkalmazható lehet.

Tömeges tesztelésre is alkalmas az új módszer

A fejlesztés eredményeként a laboratóriumban lehetőség nyílik a SARS-CoV-2 RNS úgynevezett RT-LAMP alapú kimutatására nyálmintából. A módszer előnye, hogy könnyen skálázható és adaptálható potenciális új variánsok kimutatására, nem igényel komplikált mintaelőkészítési eljárást, gyorsan feldolgozható eredményt ad, ráadásul nem okoz az orr- és garatnyálkahártya alapú mintavételhez hasonló diszkomfortérzést a vizsgált személynek. Az eljárást számos országban alkalmazták a Covid-19 válságkezelése során tömeges szűrésekre, hátránya ugyanakkor, hogy kevésbé érzékeny és megbízható, mint a qPCR és a mára már elterjedt gyorsteszt eljárások.

A laborban kidolgoztak egy olyan qPCR tesztet is, amely alkalmas a SARS-CoV-2, illetve az influenza fertőzöttség kimutatására, valamint elérhető a vuhani és az omikron-variánsra alkalmazható, úgynevezett IgA ELISA és IgG ELISA teszt is. Ez utóbbiak arról adnak információt, hogy kik estek már át a fertőzésen, illetve mennyire volt hatékony a Covid-19 védőoltottak immunválasza, mert a SARS-CoV-2 specifikus antitestek csak bennük jelennek meg. A módszer nagy előnye, hogy nem igényel speciális laboratóriumi felszerelést, és alkalmas nagyszámú minta egyidejű vizsgálatára, éppen ezért a tömeges tesztelésre is. A módszerrel a koronavírus-specifikus antitestek szintje is mérhető, melyből (kellő számú adat birtokában) következtetni lehet a védettség mértékére is.

Gyors reagálást tesz lehetővé az újabb variánsok megjelenésekor

A központban alkalmazott tesztrendszer saját gyártású elemekből összeállított reagenseit az ELTE kutatói a már beállított protokollok segítségével tesztelték, és a résztvevő partnerek segítségével validálták, így nagyléptékű és költséghatékony szűrési módszereket hoztak létre, amely egy újabb járványhelyzet esetén rövid időn belül bevethető és alkalmazható. Ráadásul a laboratórium infrastruktúrája kiterjed arra a logisztikai háttérre is, mely biztosítja a számítógépes nyilvántartási- és ügyfél-értesítési rendszert, valamint a megfelelő állami rendszerekhez való kapcsolódás lehetőségét.

A kidolgozott laboratóriumi és tesztelési protokollok technológiatranszferével akár az országos kapacitások is tovább bővíthetők, így egy újabb járványhelyzetben a módszerek potenciális új variánsokra vagy más kórokozókra való alkalmazása révén gyors reagálást tesznek lehetővé, így hatékonyan támogathatják a járvány elleni védekezést.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Ezért viselheti meg jobban az időseket az influenza vírus

Ezért viselheti meg jobban az időseket az influenza vírus

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

influenza

Forrás: ELTE
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához