Ezeket látta már?

Veszélyes járvány ütötte fel a fejét Japánban - húsevő baktérium szedi áldozatait

járvány japán húsevő baktérium

A Japánban megállíthatatlanul terjedő húsevő baktérium órák alatt elpusztítja a kötőszövetet, a lágyrészeket és a zsírszövetet.

Feltűnően gyorsan terjed Japánban a húsevő baktérium által okozott megbetegedés, az év első felében feljegyzett esetek száma máris meghaladta a tavalyi rekordot - közölte a japán járványügyi intézet kedden.

Az országban idén már 977 húsevőbaktérium-fertőzést regisztráltak, a legtöbbet – 145-öt – Tokió prefektúrában. A megbetegedést a Streptococcus pyogenes baktérium okozza. A hatóságok közlése szerint egyre több olyan fertőzést észlelnek, amelyet a baktériumtörzs még könnyebben és gyorsabban terjedő változata okoz, különösen a Tokiót is magában foglaló Kantó régióban - közölte az MTI.

Torokgyulladás, végtagnekrózis

A Streptococcus pyogenes, a „húsevő” baktérium, amely ezt a betegséget okozza, gyakran torokgyulladáshoz vezet, de esetenként végtagnekrózist és több szervi elégtelenséget is generálhat.

Tavaly egész évben 941 esetet jegyeztek fel, ami az eddigi rekord volt.

A húsevő baktérium az esetek túlnyomó többségében valamilyen Streptococcus törzs. Azért különösen veszélyes, mert a fertőzött szervezetben nagyon gyorsan, órák alatt elpusztítja a kötőszövetet, a lágyrészeket és a zsírszövetet.

48 órán belül halált is okozhat

Kikuchi Ken, a tokiói orvostudományi egyetem professzora elmondta, hogy a baktérium sok esetben egy lábon lévő kisebb sérülésen keresztül fertőzi meg a szervezetet, és idősebb betegek esetén akár 48 órán belül halált is okozhat.

- A magas láz, amelyet delírium vagy a sebek gyors duzzanata kísér, igen veszélyes jelek - mondta Kikuchi professzor, aki hozzátette, hogy az ilyen tünetektől szenvedőknek azonnal orvoshoz kell fordulniuk.

Valójában nem eszik húst

Bár igen félelmet keltő a gúnyneve, a Streptococcus pyogenes valójában nem eszik húst. Sőt, nem is olyan ritka, még hazánkban is gyakori. A legtöbbeket nem fertőz meg, hiszen a bőrön egy nyílt sebnek kell lennie ahhoz, hogy bekerülhessen a véráramba. De ha még be is jut, a legtöbben tünetmentesen, vagy kis torokfájással túl is lesznek rajta. Krónikus betegeknél (például cukorbetegeknél), legyengült immunrendszerűeknél vagy a 65 évesnél idősebb embereknél azonban nagyon súlyos fertőzést okozhat.

A baktérium esetükben gyors szaporodásnak indulhat, és egy olyan enzimet termel, amely elpusztítja a kötőszöveteket, lágyrészeket, zsírszöveteket. Először kis vöröses, fájdalmas folt jelenik meg, ám igen gyorsan nő, színe sötétvörösség válik, majd a terület elhal elfeketedik, genny távozik belőle. Fő veszélye, hogy megállíthatatlan, mivel igen gyorsan képes szétterjedni az egész szervezetben. Ha mér kialakul a vérmérgezés, onnantól kezdve nagyon alacsony a betegek túlélési esélye.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A tudósok szerint ez okozza majd a következő világjárványt – a vírus már köztünk lehet



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

húsevő baktérium

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához