Ezeket látta már?

Ne hagyja ki: díjmentes látásszűrés az optikákban

ingyenes látásszűrés látásvizsgálat október

Országszerte több mint 300 vizsgálati ponton várják a szűrésre jelentkezőket egész hónapban.

Októberben, a látás hónapjában díjmentesen végzik a preventív látásszűrést az optikák - közölte a Magyar Optikus és Optometrista Szövetség kedden az MTI-vel.

A kampányban résztvevő optikákban a szolgáltatás díjmentes, és nemcsak azoknak, akik szemüveget készülnek vásárolni. A meglévő szemüvegeket is egész hónapban térítésmentesen ellenőrzik a szakemberek, akik a viseléssel, tisztítással, lencsecserével kapcsolatban is szívesen adnak tanácsokat.

Miért érdemes évente preventív látásszűrésre menni?

Kutatások bizonyítják, hogy a szemüveget viselők nagy része nem megfelelő, elavult korrekciójú szemüveget hord, ami gyakran fáradékonysághoz, fejfájáshoz és általános rossz közérzethez vezethet. Az optikai üzletekben a szakértők a látásellenőrzés során felmérik az aktuális látásélességet, majd ezt összehasonlítják a viselt szemüveg értékeivel. Ennek alapján fontos és hasznos tanácsokkal látják el a pácienseket. A preventív látásszűrés eredményeként javaslatot tesznek a további szükséges vizsgálatokra, esetleges új szemüvegre vagy akár kontaktlencsére. Ráadásként szakszerűen felmérik a meglévő szemüveg állapotát, elvégzik a szükséges beállításokat és tisztítást, mindezt díjmentesen.

Miben tér el a teljes szemvizsgálat a preventív látásszűréstől?

Ha a preventív látásszűrés eredménye alapján további vizsgálatokra van szükség, a szakértők javaslatot tesznek a teljes szemvizsgálat elvégzésére. A teljes szemvizsgálat egy komplexebb, mélyrehatóbb eljárás, amely szemorvos által akár szemészeti jellegű vizsgálatokat is magában foglalhat. Ez a vizsgálat egyúttal általános szűrővizsgálatként is működik, hiszen korai stádiumban felismerhetők olyan problémák, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség vagy egyéb, látásra ható elváltozások. Kérés esetén a vizsgálat része lehet a kontaktológiai felmérés, valamint a szürkehályog és a zöldhályog szűrése is.

A kampányban résztvevő optikák listája megtalálható a latashonapja.hu weboldalon, valamint az akció Facebook- és Instagram-oldalán.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Sürgősségi látásvizsgálat: ha ilyen a szeme, ne halogassa az orvost!

Sürgősségi látásvizsgálat: ha ilyen a szeme, ne halogassa az orvost!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szemvizsgálat

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához