Ezeket látta már?

Ingyenesen igényelhető a HPV elleni védőoltás - nem csak a méhnyakrák ellen véd!

Ingyenes HPV védőoltás igénylése

Szeptember 13-ig nyilatkozhatnak a szülők a HPV elleni ingyenes védőoltás igényléséről

A 2024/2025-ös tanévben is önkéntesen kérhetik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos tanulók szülei az ingyenes HPV elleni védőoltást gyermekük számára a beleegyező nyilatkozat kitöltésével. Az idén 10. éve bevezetett iskolai kampányoltás keretében mindezidáig közel 425 ezer tanuló részesült védőoltásban, amely a humán papillomavírus 9 típusa ellen nyújt védelmet – írja közleményében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A HPV elleni védőoltást - a korábbi tanévekhez hasonlóan - idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az oltásra jogosultak szülei, gondviselői egy írásos nyilatkozat kitöltésével igényelhetik gyermekük részére a Gardasil oltóanyag beadását. A védőoltás a HPV 7 olyan típusa ellen alakít ki védettséget, amelyek a leggyakrabban okoznak daganatos megbetegedést, továbbá a vírus 2 olyan típusa ellen is védelmet nyújt, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek.

Az oltóanyag biztonságos és hatásos, segítségével visszaszorítható a magas kockázatú HPV vírus okozta megbetegedések kialakulása. A 7. évfolyamos lányok számára már a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően térítésmentesen elérhető a HPV elleni védőoltás, a 2020/2021-es tanévtől kezdődően pedig már a fiúk is kérhetik a védőoltás beadását. A HPV elleni védőoltás igénybevételi aránya a lányok körében évek óta 80% körüli, a fiúknál 68%-os.

A védettség kialakulásához 2 oltásra van szükség 6 hónap különbséggel, amennyiben az oltási sorozat megkezdésekor az oltandó nem töltötte be a 15. életévét. Az első oltás idején 15 éves életkort betöltött 7. évfolyamba járó gyermekek immunizálásához 3 dózis szükséges. Amennyiben a szülő a kampányoltási időszakon kívül igényelné gyermeke számára a vakcinát, a gyógyszertárban térítés ellenében szerezheti be.

A HPV jelenléte nagyon gyakori, mindkét nem esetében az emberek akár 85%-a is átesik élete során a vírusfertőzésen. Magas kockázatú típusai akár több éven keresztül is fennmaradnak a szervezetben és később komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. A szexuális élet megkezdése előtt beadott védőoltás már korán felkészíti az immunrendszert arra, hogy a vírus megjelenésekor minél gyorsabban termeljen ellenanyagot, így a felnőtt korban ajánlott szűrővizsgálattal együtt hatékony védelmet nyújt a beoltottnak.

Az NNGYK arra biztatja a szülőket, hogy beszélgessenek gyermekükkel a védőoltás jelentőségéről. A felelősségteljes döntés meghozatalakor kérjék a védőnők, háziorvosok véleményét. Fontos, hogy minden esetben megbízható forrásból tájékozódjanak. Kérdés esetén hívják az ingyenes, 1812-es telefonszámon elérhető Egészségvonalat.

Mi az a HPV vírus?

A humán papillomavírusok (HPV) egy víruscsalád, amelynek több mint 140 törzse ismert. Bőr-bőr, illetve bőr-nyálkahártya kontaktus útján, fertőzött személlyel történő közvetlen – elsősorban szexuális – érintkezéssel terjed. A HPV fertőzésen történő átesés nem akadályozza meg a későbbi újrafertőződés lehetőségét.

Általánosan elmondható, hogy a HPV fertőzés a bőrön és a nyálkahártyákon okoz sejtburjánzást, típusonként eltérő elváltozásokkal. Legalább 40 HPV törzs az intim területeken, a nemi szervek hámjában okoz elváltozásokat, de egyes típusok részt vesznek a szájüreg és gége rosszindulatú daganatai, illetve a prosztataelváltozások kialakulásában is. A kevésbé veszélyes típusok a test többi részén, például végtagokon is okozhatnak szemölcsöket.

Fontos! A HPV fertőzés nem csak a nőkre nézve veszélyes. A HPV okozta daganatok körülbelül harmada férfiakat érint!

A HPV fertőzés tünetei

A HPV fertőződés felismerésének nehézsége, hogy számos esetben tünetmentesen van jelen a szervezetben, a fertőzött személy akár 1-2 évig is tünetmentes hordozó lehet. Az esetek jelentős részében a HPV fertőzés panasz nélkül lezajlik, ritkábban viszont a fertőzés hosszabb ideig fennáll, és idővel súlyos szövődményekhez vezethet.

A fertőzés egyik tünetes formája a nemiszervi (genitális) szemölcs, de egyes típusok okozhatnak szemölcsöt bármely végtagon vagy testfelületen is közönséges szemölcs formájában. A szemölcs úgynevezett kondilóma formában is megjelenhet, ami egy karfiolra emlékeztető növedék, átlagosan 3 hónap a lappangási ideje.

A tünetes fertőzés a nemi szervi régióban többfeléképpen is megjelenhet. Gyulladásos jellegtelen formában felmaródásként, hüvely fertőzöttség esetén pedig híg, enyhén gennyes folyás ürülése is jelezheti HPV fertőzés jelenlétét. Egyes esetekben a méhnyaki fertőzés okozhat közösülés utáni vérzést, fájdalmat közösülés alatt, medencetáji fájdalmat, szokatlan hüvelyi vérzést és váladékozást.

A HPV elleni védőoltás

A védőoltás az oltóanyagban található HPV típusok ellen alakít ki immunitást, így megakadályozza az általuk okozott daganatos megbetegedések és szemölcsök kialakulását.

Az oltás az alábbi rosszindulatú daganatok ellen biztosíthat védelmet:

  • méhnyakrák, hüvely- és szeméremtestrák,
  • hímvesszőrák,
  • végbélrák,
  • fej-nyaki daganatok.

A HPV elleni védőoltás a humán papillomavírus meghatározott típusainak rekombináns (biotechnológiai módszerekkel előállított) tisztított fehérjéit tartalmazza, vagyis élő vírust nem tartalmazó oltóanyag. Az oltás nem tartalmaz tiomerzált (higanytartalmú tartósítószer).

Európában 3 féle HPV oltóanyag van forgalomban:

  • bivalens (2 komponensű): Cervarix, mely a HPV 16, 18 ellen véd;
  • quadrivalens (4 komponensű): Silgard, mely a HPV 6, 11, 16, 18 ellen véd;
  • nonavalens (9 komponensű): Gardasil 9, mely a HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 ellen véd.

Magyarországon a 2 és a 9 komponensű oltóanyag érhető el. A genitális szemölcsök ellen csak a 4 és a 9 komponensű vakcina biztosít védelmet.

A vakcinák a szexuálisan még nem aktív korosztályban a leghatékonyabbak, de későbbi életkorban is alkalmazhatók. A védőoltás beadása előtt nem szükséges HPV-szűrővizsgálat. A vakcinák terápiás célra nem alkalmasak, azaz a HPV-fertőzöttséget nem gyógyítják.

Mindegyik oltás 9 éves kortól adható, 2 dózisban (0. és 6. hónapban) 14 éves korig. Ha a második adagot az 5. hónap előtt adják be, akkor minden esetben szükséges egy harmadik adag is. 15 éves kor felett 3 dózis (0., 1. vagy 2., 6. hónap) ajánlott. Az oltási sorozatot egy éven belül be kell fejezni.

Összességében elmondható, hogy a HPV elleni védőoltás kortól, nemtől és kórtörténettől – korábbi HVP fertőzöttség, kóros cytológiai lelet az anamnézisben – függetlenül mindenkinek ajánlott. A védőoltás a rendszeres méhnyakszűrést nem helyettesíti.

Magyarországon a HPV elleni oltás az iskolai kampányoltás keretében önkéntesen választható a fiúknak és a lányoknak egyaránt. A 12. életévüket betöltött 7. osztályos tanulók ősszel (októberben) kapják az 1. oltást, és tavasszal (áprilisban) pedig 2. oltást. Számukra a védőoltás ingyenes.

Aki felnőttként szeretne oltást kérni, keresse fel háziorvosát, nőgyógyászát vagy egy oltóközpontot. Idősebb korban a védőoltás térítésköteles.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

HPV oltás: nem csak a méhnyakrákot előzheti meg vele

HPV oltás: nem csak a méhnyakrákot előzheti meg vele

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

méhnyakrák

Forrás: NNK
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához