Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: vasárnap megnő a trombózis és az infarktus kockázata a hőség miatt

időjárás vasárnap, hőség, kánikula, hőségriadó

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint már a harmadfokú hőhullám kezdete is komoly megterhelést ró a szervezetünkre, ami a jövő héten csak fokozódni fog.

Tartós és egyre erősödő hőhullámra kell felkészülnünk. Minden lehetséges módon védekezzünk ebben a komoly humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben.

Ön is veszélybe kerülhet az egyre erősödő, tartós hőhullámban. Ezekre figyelmeztet a meteogyógyász!

Harmadfokú hőségriasztás - ezt bizony már az elején nagyon komolyan kell venni, mert tartós és egy erősödő terhelésekre kell számítanunk.

Már vasárnap is országossá válik a kánikula, sokfelé 35 fok fölötti hőmérsékletekkel. Egy erősödő terhelés alá kerül a keringési rendszerünk, megnő a szív munkája, gyakoribbá válnak a keringési és légzési panaszok. Megnő a trombózisok, infarktusok veszélye, de ájulás, rosszullétek, ingadozó vérnyomás, rendkívüli fáradékonyság és erős fejfájások gyakoribb előfordulására számíthatunk. Sok időjárás-érzékeny ember esetében plusz terhelést jelent az élénk forró déli szél is. Feszültség, nyugtalanság, agresszivitás, és részben ezek következményeként több szorongás, pánikszerű reakciók alakulhatnak ki. Erősödnek a gyulladásos folyamatok és fokozódni fog a hőegyensúlyi problémák száma is.

Senki ne menjen a tűző napra, még a strandolók is legalább a déli órákban húzódjanak árnyékba és védjék a fejüket a napszúrás ellen. Fontos a folyamatos folyadék- és sóbevitel, de ez legyen kiegyenlített, kerüljük a hirtelen rendkívüli mennyiség fogyasztását. Minden lehetséges módon kerüljük a hőterhelést és legalább időszakosan gondoskodjunk szervezetünk hűtéséről, pihenéséről. Igyekezzünk gondoskodni a környezetünkben élő idősebb emberekről, hozzátartozóinkról is, nagyon fontos tudni, hogy a fokozottan időjárás-érzékenyek különösen veszélyeztetettek, mert a szervezetük nem reagál megfelelően az időjárási terhelésekre.

Szabadtéri:

A hőhullámban senki ne vállalkozzon tartósabb terhelő programokra a tűző napon. A fokozott hőterhelés hatására hamar kialakulhat napszúrás, hőgörcsök, és a rendkívüli, a keringési rendszerünket érő terhelés semmiképpen sem egészséges még az edzettebbek számára sem. A napszúrás a strandon is veszélyeztet bennünket. A déli órákban mindenképpen maradjunk árnyékban és folyamatosan gondoskodjunk testünk fokozott UV védelméről és rendszeres lehűtéséről.

UV:

Országosan a veszélyes 8-as szint köröl, vízparton a 8-as szint felett alakul az UV-B sugárzás, a déli órákban ne menjen a napra, és mindenkinek feltétlenül szükséges a fokozott bőr- és szemvédelem!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mélyvénás trombózis: így néz ki a láb, amikor vérrög van a szervezetben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához