Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: vasárnaptól melegszik az idő, jövő héten visszatér a kánikula

időjárás, vasárnap, hőhullám, hétfő

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint komolyan kell venni a hőhullámokat, mert súlyos következményei lehetnek.

Riasztó adatokat közölt a WHO a hőhullámok halálos következményeiről. Jövő héten visszatér a hőség. Előtte vasárnap azonban még átlagosnak mondható hőmérsékletet tapasztalhatunk. Napos idők lesz, amit többfelé zavarhat meg fátyol- és gomolyfelhő. Főleg a Dunántúlon és a középső tájakon alakulhatnak ki helyenként futó záporok, zivatarok, élénk széllel. Délutánra 26 és 32 fok közé melegszik a levegő.

Az időjárás-érzékeny emberek számára különösen fontos és tanulságos adatokat tett közzé a WHO, az Egészségügyi világszervezet. A jelentés szerint folyamatosan nő a hőhullámok halálos áldozatainak a száma, az európai adatok szerint ez évi átlagban 176 ezer halálesetet jelent. Különösen az idősek és a krónikus betegek a veszélyeztetettek, akik szervezete kevésbé tud alkalmazkodni a rendkívüli hőterheléshez.

A hőterhelés nagyon sokféle formában jelentkezhetnek, nemcsak az egyszeri extrém magas hőmérséklet, hanem a tartósabban elhúzódó kánikula is komoly veszélyforrás. Valójában az időjárás-érzékenység az egyik legfontosabb kockázati tényező, mert az időjárás érzékeny-emberek szervezete jellemzően rosszabbul reagál a szélsőséges terhelésekre.

A Meteo Klinika ezért mindig kiemelt figyelmet fordít a hőhullámok időben történő tájékoztatásra, hogy megadja a lehetőséget a lehető legjobb alkalmazkodásra, mindenkinek a saját élethelyzete és lehetőségei szerint. A következő napokban nagy napi hőingásra számíthatunk, ami megterhelheti a szervezetünket, a jövő hét közepétől pedig visszatér a kánikula. Főleg az időjárás-érzékenyek tapasztalják az életminőségüket erősen rontó panaszokat.

Szabadtéri:

A szabadtéri programok szélesebb skálájára lesz lehetőség vasárnap. A gyengülő légmozgás és csapadékhajlam mellett viszonylag kedvezően alakul a hőmérséklet is. Ez lehetőséget ad a strandolásra és az egyéb kültéri elfoglaltságokra, programokra is. De fontos, hogy legalább a déli órákban kerüljük a tűző napot. Nagyon érdemes ezt a vasárnapot kihasználni a pihenésre.

Balesetveszély:

Kedvezően alakulnak a közlekedés időjárási feltételei vasárnap. Jelentősen gyengül a szél és csökken északkeleten is a csapadékhajlam. Többnyire a hőmérséklet is 30 fok alatt marad. ugyanakkor a nagy hőingás miatt sokan lesznek fáradékonyabbak, figyelmetlenebbek, ilyenkor fokozott figyelemmel vegyünk részt a közlekedésben!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Elviselhetetlen, éles fejfájás kínozza? Ennyi minden okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fejfájás

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához