Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: kezdetét veszi a hőhullám, ráadásul nem is akárhogy!

időjárás, vasárnap, hőhullám, front, orvosmeteo

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint sok szokatlan dolog fogja kísérni a most induló hőhullámot!

Változékonyan indul az új hőhullám, de ez egyáltalán nem előnyös! Összetett humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatásokkal kell számolniuk az időjárás-érzékenyeknek!

Nagyon furcsa hőhullám jön

Igen furcsán és egyáltalán nem kedvezően alakul a most induló hőhullám az időjárás-érzékeny emberek számára

Már szerdán elindul a melegedési folyamat, és az ország jó részén már a kánikula dominál. Ez kedvezőtlenül érinti a fejfájással élőket, gyakrabban jelentkeznek migrénes rohamok is. Estétől pedig hidegfronti hatásra számíthatunk, ami viszont egyáltalán nem fogja megtörni az alakuló hőhullámot, és a hidegfronti terhelésekkel együtt a hőterhelés is fokozódik.

A változékonyság melegedő tendenciával párosul, és a folytatásban már országosan 35 fok körüli kánikulára számíthatunk. Ezzel együtt jelentős lesz a napi hőingás, és ezek tartósan és változó módon fognak hatni a szervezetünkre. Igen összetett, változó humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai következményekkel kell számolnunk.

Szabadtéri programok

Ismét a strandolás kerül előtérbe a szabadtéri programok esetében az ország nagyobb részét uraló kánikulában, az erős napsütésben már csak az edzettebbeknek ajánlott terhelőbb programok tervezése. Erősödik az UV-sugárzás, fontos a megfelelő bőrvédelem, és fokozott a napszúrás veszélye is. Védjük fejünket a naptól vagy gondoskodjunk rendszeres hűtéséről. Jelentős a hőmérsékleti kontraszt ha a vizekkel, nem szabad felhevült testtel a vízbe ugrani.

Balesetveszély

Szerdán már az induló hőhullám lesz a legfőbb közlekedési képességeket befolyásoló hatás. Az ország nagy részén már kánikulára kell számítanunk, a melegedési folyamat pedig sok ember esetében okoz fokozott fáradékonyságot, figyelmetlenséget. Ismét különösen oda kell figyelni az autók belső terében igen gyorsan kialakuló veszélyesen magas hőmérsékletekre, semmit nem szabad a kocsiban hagyni, induláskor érdemes röviden kiszellőztetni.

Milyen idő lesz?

Szerdán túlnyomóan napos időben lesz részünk, az időnként megjelenő felhőkből egy-egy gyenge zápor legfeljebb a nyugati határ közelében fordulhat elő. Csak néhol élénkülhet meg a délies szél. A legmagasabb hőmérséklet 27 és 34 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mire jó a spárgalé? Ilyen könnyen elkészítheti ma is az ókori ember csodaszerét

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fejfájás

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához