Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: kedden edzhet arra, ami utána következik

időjárás, vasárnap, hőhullám, front, orvosmeteo

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint ki kell használniuk a keddet azoknak, akiknek komolyabb terveik vannak!

Most segít a friss hajnal, de közeleg a kánikula! Nagy változás várható a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben!

Még egy napja van arra, hogy felkészüljön a következő hőhullámra

Szokatlanul kedvező, de nem problémamentes humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetre számíthatnak kedden az időjárás-érzékenyek.

Front, csapadék, erős légmozgás nem várható, és a felmelegedés is többnyire 30 fok alatt marad. Ezek kedvező körülmények a szervezetünk pihentetése, felfrissülésre számára, amit nagyon ajánlott kihasználni.

A legtöbb problémát a száraz levegő miatti igen nagy napi hőingás okozza. Kora reggelre helyenként 10 C-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, ami 20 C-fok közeli hőingadozás okoz az erős napsütésben, sok ember szervezete ehhez nehezen tud alkalmazkodni erős keringési és idegrendszeri terhelő hatásai is vannak.

Főleg a vérnyomás ingadozása, a mellkasi diszkomfortok, fokozott feszültség, fáradékonyság jelentkezhet az érzékenyebb személyeknél. Ezzel együtt is fontos, hogy ezt a napot kihasználjuk ha arra, hogy felkészítsük a szervezetünket a közelgő hosszúnak ígérkező újabb hőhullámra: tervezzük meg a programjainkat, hogy a kánikulai napokon ne kelljen feleslegesen terhelni a szervezetünket.

Szabadtéri programok

Kedvezően alakulnak kedden a szabadtéri programok lehetőségei. Légmozgás, csapadék nem zavarja a programjainkat és az árnyékos helyeken a 25-30 C-fok még jól elviselhető. Kerüljük viszont a napos helyeken a tartósabb fizikai terhelésekkel járó programokat és számítsunk arra is, hogy reggel igencsak hűvösen indul a nap. A legjobb ajánlható program a strandolás, de gondosan védekezzünk az erős UV-B sugárzás ellen.

Balesetveszély

Kedvezőek lesznek kedden a közlekedés időjárási körülményei. Csapadékra, szélre nem kell számítanunk és a hőmérséklet is a még elfogadható 25-30 C-fok közötti tartományban marad. Megterhelő lesz viszont az erős napi hőingás, emiatt sok embernél jelentkezhet fokozott fáradékonyság, figyelmetlenség.

Milyen idő lesz?

Kedden már országszerte sok napsütésre számíthatunk, de a megnövekvő gomolyfelhőkből keleten még kialakulhatnak záporok. Helyenként élénk lesz az északi-északnyugati szél. Reggelre felfrissül a levegő, 8-16 C-fok közé hűl a levegő. Délután 25-31 C-fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szédülés- ekkor jelezhet szívbetegséget

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fejfájás

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához