Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia:ami szombaton jön, az csak a kezdet

időjárás, vasárnap, hőhullám, front, orvosmeteo kánikula

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint valódi hőhullám indul, máris 35 C-fokig emelkedik a hőmérséklet!

Beindul a kemény kánikula! Vegye komolyan ezt a sokadik hőhullámot, mivel egyre nehezebben fogjuk viselni!

Miért lesz más ez a hőhullám?

Tartós, erős hőhullám intenzívebb szakasza indul a hétvégével

Vannak jelentős eltérések is a korábbi hőhullámoktól, főleg az időjárás-érzékeny emberek szempontjából.

A nagyon magas nappali hőmérséklet a korábbi hullámnál alacsonyabb éjszakai hőmérsékletekkel párosul. Ez egy kettős élű dolog, mert nagy előny hogy a huszonnégy órás hőterhelés ezzel csökken és lehetőséget kapunk arra hogy az éjszaka folyamán tudjuk hűteni a lakásokat és hogy némileg megpihenhessünk. Ugyanakkor magasabb lesz a napi hőingás, ami más jellegű terhelést jelent a szervezetünknek, erős alkalmazkodást igényel, és ezt a fokozott nappali hőterheléssel együtt sok ember viseli nehezen, és erős tüneti következményei lehetnek. Elsősorban az ingadozó vérnyomás, a keringési rendszer fokozott kifáradása, rosszullétek, fokozott bizonytalanságérzés, szédülés, fáradékonyság is lehet a következménye. A fejfájások nehezen viselik és gyakoribbak a görcsös folyamatok, de károsan hat az immunrendszerünkre is. Mindenképpen javasolt kerülni kell az egyéb irányú fizika- és hőterheléseket.

Szabadtéri programok

A strandolóknak áll a zászló a hétvégén. A csendes, napos idő kedvez a kültéri programoknak, de a 35 C-fokos kánikula nagyon behatárolja a programválasztást. Nem ajánlott terhelő programokat választani, és mindenképpen kerüljük a tűző napot, legalább a déli órákban, mert a plusz hőbevitel miatt nagyon megnő a hőegyensúlyi problémák veszélye. Még a strandolók is kerüljék az erős napsütést, a magas UV-B sugárzás és a napszúrás veszélye miatt is.

Balesetveszély

Erősen hat a vezetési képességeinkre a beerősödő hőhullámban most már sokfelé tapasztalható 35 C-fokos kánikula. Ilyenkor figyelmetlenebbek, fáradékonyabbak lehetünk, a hétvégéig dugókban sokan veszélyesen agresszíven reagálnak. Őrizzük meg a nyugalmunkat, hosszabb úton tartsunk pihenőt.

Milyen idő lesz?

Szombaton napos, gyengén felhős idő várható. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél mérsékelt, helyenként élénk lesz. Hajnalban 12-20 C-fokig csökken a hőmérséklet. Délután 29-35 C-fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pattanásig feszült idegek -van, hogy betegség áll az ingerlékenység mögött

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fejfájás

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához