Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia:győz a kánikula a hidegfront felett

időjárás, vasárnap, hőhullám, front, orvosmeteo kánikula

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint éjszaka még marad a hidegfront, majd erősödik a felmelegedés.

Az átvonult hidegfront csak helyenként jelentett némi enyhülést, máris erősödik a kánikula! Rövid és hosszabb távon is kedvezőtlenek a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai kilátások!

Győz a kánikula!

Ezekben a napokban is tapasztalják az időjárás-érzékeny emberek, hogy jelentősen más az időjárás, mint amihez a korábbi években, évtizedekben hozzászoktunk.

Ezt a mérési adatok is alátámasztják, mind a magyarországi, mind a globális adatok folyamatos rekordokat döntenek, ami egyértelműen bizonyítja, hogy rendszeresen olyan helyzet áll elő, ami korábban nem fordult elő. A július is tucatszám hozott rekordokat, és ez a szélsőségesség az augusztusra is jellemző. A hőséget még a hidegfrontok sem tudják megszüntetnénk, legfeljebb késleltetni, amint ezt most is tapasztalhatjuk a péntek délelőttig átvonuló hidegfront esetében.

Emiatt igen változatos panaszokat tapasztalhatnak az időjárás-érzékenyek, főleg az idősebbek, de nem csak gyakoribbak, hanem erősödő tendenciájúak is ezek a panaszok. A kutatások pedig azt valószínűsítik, hogy ez a helyzet tovább romolhat, és az ilyen rekord július, mint a mostani egyre inkább átlagosnak fog számítani? A Hungaromet által végzett klímamodell-szimuláció azt mutatja, hogy a század második felében már az ilyen extrém hőségek lesznek a megszokottak.

Szabadtéri programok

Keleten csak késleltetetten, az ország egyéb részein már a nap folyamán számíthatunk az időjárás stabilizálódására. Csökken a csapadékhajlam, sok napsütés várható, ami kedvez elsősorban azt vízparti programoknak. Zavaró lehet viszont a megélénkülő északias szél és a gyorsan emelkedő hőmérséklet. Leginkább a strandolás ajánlható, de nagyon fontos a fokozott bőrvédelem!

Balesetveszély

A kánikula mellett főleg északkeleten zavarja zivatar és erős széllökések a közlekedőket. A nap első felében viszont még országosan is számíthatunk erős széllökésekre. Az erős változékonyság sok ember esetében okoz fáradékonyságot fokozott fáradékonyságot, figyelmetlenséget.

Milyen idő lesz?

Pénteken már több napsütésre számíthatunk. Záporok, zivatarok északkeleten, valamint néhol a nyugati határ közelében fordulhatnak elő. Többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet. Hajnalban 14-21, délután 27-33 C-fok között alakul a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nyári hőség és időskor: ezért kell jobban figyelni az idősekre!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fejfájás

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához