Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: vasárnap a hőség miatt megnő az infarktus és a stroke kockázata

időjárás, vasárnap, hőguta, kánikula, szívbetegség

Sok embernél alakul ki hőkifáradás, az erős túlterhelések és a tartósan a napon vagy nagyon meleg környezetben végzett munka következtében pedig a hőguta veszélye is a Meteoklinika tájékoztatása szerint.

Csak tovább romlik a hőség helyzet, több vonatkozásban is! Érdemes megfogadni a tanácsainkat, a folytatásban már nem lesz lehetősége!

Az ősz a kellemes, frissítő, feltöltő séták és kirándulások évszaka.

Most ez is gyökeresen megváltozott, és ajánlatos inkább a strandokra menekülni, kerülni a tűző napon tartózkodást és a jelentősebb fizikai terheléssel járó szabadtéri programokat. Napról-napra dőlnek a hőségrekordok, másodfokú riasztás van érvényben, és a kánikula csak fokozódik. Sajnos ez a napi átlag hőmérsékletre is vonatkozik nem csak a napi maximumokra. A sok helyen, különösen a nagyvárosokban, a leghűvösebb hajnali órákban is 20 fok felett maradó trópusi éjszakák azt jelentik, hogy rendkívül magas a szervezetünket érő folyamatos hőterhelés, ami a legtöbb veszélyt jelenti keringési rendszerünk túlterhelése szempontjából. Alig van lehetőségünk a felfrissülésre, a szervezet kimerül, és egyre nő a súlyos keringési következmények, szívelégtelenségek, infarktusok és a storke veszélye.

Sok embernél alakul ki hőkifáradás, az erős túlterhelések és a tartósan a napon vagy nagyon meleg környezetben végzett munka következtében pedig a hőguta veszélye is, ami halálos következményekkel járhat, de gyakran okoz szervi károsodásokat is. Aki nem tud tartósan légkondicionált helyen tartózkodni, legjobb ha a strandolást választja, ahol van lehetősége a folyamatos hőterhelés megszakítására. Ez különösen fontos a szeptember első hetében ránk váró, minden szempontból erősen megterhelő megpróbáltatások ismeretében: főleg az induló iskola és az intenzívebb munka kihívások.

Szabadtéri:

A kültéri programok tervezésénél vegyük figyelembe a tartósan magas, és egyre magasabban tetőző kánikulai hőmérsékleteket, a magas, parlagfű esetén helyenként, főleg keleten a már extrém magas pollenkoncentrációt, és az erős UV-B sugárzást. Az időjárás-érzékenyek különösen, de már az edzettebbek is a nagyon erős hőhullámban feltétlenül kerüljék a fokozott terheléssel járó vagy a napon végzendő programokat.

Balesetveszély:

Magas lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: a rendkívül erős kánikula és az erős, vakító napsütés. A legfontosabb meteogyógyászati hatás az extrém hőterhelés miatti kialvatlanság, figyelmetlenség, reakcióidő növekedés.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Napszúrás: életveszélyes állapotot is előidézhet - az orvos tanácsai

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hőségriadó

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához