Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szombattól beköszönt az ősz, nő a trombózis és az infarktus kockázata

időjárás, szombat, front, vérnyomás

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint erős frontzóna érkezik, és véget vet a rendkívüli melegnek, amit sokan megszenvednek.

Megérkezik a markáns változást okozó erős frontálzóna. Mindenki számára megterhelő lehet ez a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet.

Nagyon durva frontzóna jön. Így ér véget a nyári idő, a késő őszbe zuhanunk, és már fűteni is kell.

Igen megterhelő lesz a frontérzékenyek, időjárásérzékenyek számára az átvonuló frontálzóna. Markánsan véget vet a kánikulát is produkáló, nyugodtabb vénasszonyok nyarának. Az ország nagy részén 20 fok alá csökken a hőmérséklet, de délkeleten, ahová a front csak később érkezik meg, huszonöt fok körüli hőmérsékletekre is számíthatunk. Záporok, zivatarok, erős szelek, helyenként viharos széllökések és változó fronthatás terheli a szervezetünket.

A hullámzó frontrendszerben meleg - és hidegfronti szakaszra is számítani kell, amiben majd a hidegfronti jelleg válik dominánssá. Emiatt rendkívül változékony és változatos tünetekre kell számítani, nyugatról kelet felé haladó jelleggel.

A keringési problémák súlyosabb esetei is jelentkeznek, megnő a stroke, az infarktusok, trombózisok veszélye, gyakori szív és légzési panaszok jelentkezhetnek, erősen ingadozik a vérnyomás. Sok lesz a rosszullét, sokan szédülnek, erős feszültség, idegesség, másrészről fokozott fáradtság, figyelmetlenség okoz jelentős életminőség romlást. Fontos a szervezetünket érő egyéb stresszhatások és terhelések hatékony csökkentése, például a megfelelő étkezéssel. Akiknél az említett panaszok határozottabb formában jelentkeznek, fokozott időjárás-érzékenységre gyanakodhatnak. Erről bővebben a Meteo Klinika honlapján tájékozódhat.

Szabadtéri:

A frontálzónában kedvezőtlenül alakulnak a kültéri programok feltételei, eső zápor, zivatar, erős szelek miatt nem ajánlottak a szabadtéri programok. Különösen problémás lesz az erős fronthatás miatt a frontérzékenyek esete.

Balesetveszély:

Magas szintű lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: az erős, viharos szél, sokfelé zápor, zivatar, erős fronthatás. A legfontosabb meteogyógyászati hatások: feszültség, fokozott figyelmetlenség, reflexek lassulása, rosszulétek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Csak az egyik vérnyomásértéke magas? A kardiológus elmondja, mit jelent

Csak az egyik vérnyomásértéke magas? A kardiológus elmondja, mit jelent

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vérnyomás

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához