Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: pénteken olyan kánikula jön, ami megviselheti a szívbetegeket

időjárás, péntek, melegedés, front

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint nem lesz könnyű elviselni a pénteket az időjárás-érzékenyeknek!

Szélsőséges humánmeteorológia-orvosmeteorológiai folyamatok, rendkívüli melegedés és közeli frontok zajlanak pénteken.

30 fokos kánikula, hidegfronti behatások, gen összetett meteogyógyászati terhelések várnak ránk!

Nagyon nem szerencsés helyzet az időjárásérzékenyek számára egy térségünkben hullámzó frontrendszer előterében lenni. Márpedig pénteken pontosan erre a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetre kell számítanunk.

A front előtti erős meleg beáramlás miatt rendkívül magas, egyes helyeken a 30 fokot is meghaladó kánikulára kell számítanunk. Az élénk, időnként erős meleg déli szél sok ember számára okoz erős tüneteket, mindenekelőtt különböző típusú fejfájásokat, migrént, feszültséget, idegességet, zavartságot, a szeles éjszakai órákban alvászavarokat. Ugyanakkor főleg északon, északnyugaton már hidegfront jellegű hatásokat érezhetnek az erősebben frontérzékenyek. Ez összességében igen komoly terhelést jelent a pénteki napra, számítani kell súlyosabb szív- és légzési panaszok jelentkezésére, erős vérnyomás ingadozásra is, ez azonban csak a bevezető lesz a következő napok igen kellemetlen időjáráshoz. Akiknél pedig az említett panaszok határozottabb formában jelentkeznek, fokozott időjárás-érzékenységre gyanakodhatnak. Erről bővebben a Meteo Klinika honlapján tájékozódhat.

Szabadtéri:

A rendkívül magas hőmérséklet ellenére sem lesznek zavartalanok a szabadtéri programok feltételei. Különösen azoknak, akik a szelet rosszul viselik, az élénk, időnként erős szél nagyon kellemetlen lehet. Helyenként zápor, zivatar előfordulhat. A melegedést és a kánikulát is elérő hőmérséklet sok ember szervezetét megterheli, számukra érdemes kerülni a tartósabb tűző napon tartózkodást.

Balesetveszély:

Magas szintű lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: az erős, viharos szél, elszórtan zápor, zivatar, kánikula. A legfontosabb meteogyógyászati hatások: zavartság, fáradékonyság, feszültség, fokozott figyelmetlenség.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Csak az egyik vérnyomásértéke magas? A kardiológus elmondja, mit jelent

Csak az egyik vérnyomásértéke magas? A kardiológus elmondja, mit jelent

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vérnyomás

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához