Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: pénteken feszültebbek, ingerlékenyebbek lehetünk

időjárás péntek, melegedés, front

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint az időjárás-érzékenyeknek nagyon fontos kihasználni a jelenlegi meteogyógyászati helyzet.

Kiegyensúlyozott időjárás kínál most ritka jó lehetőséget. A szervezeti egyensúlyunk helyreállítása most a legfontosabb. A meteogyógyász tanácsai!

Már nagyon nagy szükség volt erre a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetre még azzal együtt is, hogy most is kell számolnunk bizonyos terhelő hatásokkal.

Komoly károkat okozott sok ember egészségi állapotában az elmúlt hetek szélsőséges időjárása, különösen a sorozatos kettősfrontok és a rekord alacsony hőmérsékletek. Megszaporodott a felsőlégúti betegségek száma, sok a covidos fertőzés is. Mindez szoros kapcsolatban áll a terhelések miatt legyengült immunrendszerünkkel. Nem véletlenül szoktunk erre kitérni, mert néhány nap kedvezőtlen időjárása is jelentősen tud rontani a helyzeten.

Most viszont itt a lehetőség hogy a kimerült szervezetünket jobb állapotba hozzuk, immunrendszerünket felerősíthessük. Vannak ezt gátló hatások is a pénteki időjárásban, a jelentős hőingás és a sokfelé tartós élénk légmozgás sok ember számára okoz idegrendszeri terheléseket, feszültséget, bizonytalanság érzetet, szédülést és gyakoribb fejfájást. Ezzel együtt is nagyon fontos a kedvező alkalom kihasználása, töltsünk minél több időt a szabadban, a négyes szint körüli UV-B sugárzás már csak az érzékeny bőrűek esetében igényel védekezést, ugyanakkor jót tesz a D-vitamin természetes pótlásában.

Igyekezzünk minél több ásványi anyagot és vitamint bespájzolni az egészséges táplálkozással. Mozogjunk minél többet, de az erősebben megterhelő programokat csak fokozatosan vállaljuk be. Előrelátóan ütemezzük be a hosszabb távon is felmerülő teendőinket. És legyünk előrelátóak az időjárás-érzékenység felismerésében és kezeltetésében is. Ha vannak visszatérő panaszai, ebben a csendesebb időszakban lehetőség nyílik rá, hogy átgondolja, hogy valóban ismeri-e a panaszai okát? Eredményesek voltak-e a szokásos orvosi vizsgálatai, sikeresek-e a kezelések? Ha nem, akkor valami más lehet a háttérben, és ez igen sok esetben a fel nem ismert vagy kezeletlen időjárás-érzékenység, amiről bővebben a Meteo Klinika oldalán olvashat.

Szabadtéri:

Országosan kedvezőek a kültéri programok lehetőségei. A helyenkénti hajnali ködök után mindenhol sok napsütésre számíthatunk, csak helyenként lehet zápor. Akit nem zavar a megélénkülő szél, kiváló lehetőség adódik a szabadtéri elfoglaltságokra, érdemes kihasználni.

Balesetveszély:

Közepes szintű lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: elszórtan csapadék, hajnali ködök, szembesütő nap. A legfontosabb meteogyógyászati hatás az erős hőingás, fokozott fáradékonyság, lassuló reflexek, időszakosan kedvezőtlen látási viszonyok.

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához