Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: vigyázzon, a csütörtöki hőségben könnyen hőgutát kaphat!

időjárás, kánikula, szerda, meleg

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a hőguta azért is roppant veszélyes, mert alattomosan alakul ki, és a zavarttá, majd magatehetetlenné váló személyt már csak mások figyelme mentheti meg!

Nem tágít, sőt tovább erősödik a hőhullám! Mindenkinek nagyon komolyan kell venni ezt a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet. A közelgő 40 fokban már a legsúlyosabb hőegyensúly-zavar fenyeget.

A hőgutával nem lehet játszani, ugyanis ez a legsúlyosabb hőegyensúly-zavar, és akár halálos is lehet. Azért is roppant veszélyes, mert alattomosan alakul ki, és a zavarttá, majd magatehetetlenné váló személyt már csak mások figyelme mentheti meg. Még a nem halálos esetben is súlyos szervi károsodásokat okozhat.

A hőguta esetén már leáll a szervezet védekezése, megszűnik az izzadás, a testhőmérséklet az elképesztő 43-44 fokot is elérheti. A romló közérzet, az erősödő fejfájás, a bőr kiszáradása, kivörösödése már fontos tünet, a zavartság megjelenése már életveszélyes állapot. A sürgős orvosi segítség hívása mellett azonnali beavatkozás szükséges, drasztikusan hűteni kell addig is a szervezetet.

Nagyon fontos, hogy figyeljünk egymásra a veszélyes, nagy plusz hőterheléssel járó munkahelyeken, gondosan be kell tartani a munkaügyi szabályokat, a rendszeres pihenést, folyadék és só fogyasztást. És nagyon kell figyelni az idősekre, a fokozott időjárás-érzékenységük, krónikus betegségeik, felforrósodó lakásaik miatt különösen érintett személyekre, hozzátartozókra, szomszédokra vagy az utcán rosszullévőkre! Senkit nem szabad magára hagyni a segítség megérkezéséig!

És drasztikusan megnő a súlyos keringési betegségek, trombózisok, infarktusok, sztrókok veszélye is.

Szabadtéri:

Felelősséget érző ember nem teszi ki magát hőterhelésnek ebben az időben. Senki ne tervezzen, különösen a délelőtti óráktól kezdődően megterhelőbb szabadtéri programokat. A strandolók is legyenek fokozottan figyelmesek, gondoskodjanak a folyamatos hűtésről, kerüljék a tűző napot, védjék a fejüket. Nagyon magas az UV-B sugárzás is!

Balesetveszély:

Nagyon veszélyes a rendkívüli és elhúzódó hőség a közlekedésben. Hiába ülünk be légkondicionált autóba, hosszabb ideig a korábbi hőterhelés hatása alatt vagyunk, sokan aludni sem tudtak. Rendkívül figyelmetlenek, fáradékonyak sokszor agresszívebbek vagyunk, és ennek tudatában kell lennünk. Megkettőzött figyelemmel és türelemmel vegyünk részt a közlekedésben. Számítsunk a sokkal figyelmetlenebbek gyalogosokra, kerékpárosokra is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Migrén és hasfájás? Így függ össze a kettő

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#fejfájás

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához