Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: hétfőn folytatódik a forróság, megnőhet a szívpanaszok esélye

időjárás hétfőn szívbetegség szédülés, front

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint bár még csak a rendkívüli hőhullám elejénél tartunk, máris nehezen viseljük!

Csak úgy ömlik a forró levegő a Kárpát-medencébe, és egyre súlyosbodik a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet is.

Évek óta nem látott hőhullám van kibontakozóban fokozódó veszélyekkel. Időjárás érzékenyek figyelem!

Ebben a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben mindenki számára veszélyes a fokozódó hőterhelés, de ezt különösen azok viselik egyre rosszabbul, akiknek a szervezete nem reagál megfelelően, vagy kevésbé bírja a fokozódó terheléseket.

Fokozódó terhelés éri a keringési rendszerünket, megnehezedik a szív munkája, egyre több vizet és sót veszítünk az izzadással. Súlyosabb esetben nő a trombózis, a stroke, a napszúrás és a hőfáradás veszélye, enyhébb esetben egyéb szív- és légzési panaszok, gyakoribb rosszullétek, ájulás, szédülés, fokozódó alvászavarok jelentkezhetnek, és részben ennek erősödő következményeként kifáradás, a reflexek erős lassulása, fokozódó figyelmetlenség is társulhat a tünetek mellé. Gyengülhet az immunrendszerünk is.

A hőegyensúly megtartásához nélkülözhetetlen a hűvös, árnyékos helyen tartózkodás, a megfelelő folyamatos folyadék fogyasztása és a só pótlása. Kerüljünk minden olyan fizikai és mentális terhelést, ami tovább fokozná a hőtermelést. Figyeljünk a megfelelő táplálkozásra is. Igyekezzünk fokozottan gondoskodni a környezetünkben élő idősebb emberekről, hozzátartozóinkról is. Nagyon fontos tudni, hogy a fokozottan időjárás-érzékenyek különösen veszélyeztetettek, mert a szervezetük nem reagál megfelelően az időjárási terhelésekre.

Szabadtéri:

Az erősödő hőhullámban senki ne vállalkozzon tartósabb terhelő programokra a tűző napon, a szükséges kinti tevékenységeket is csak körültekintően szabad végezni. A fokozott hőterhelés hatására hamar kialakulhat napszúrás, hőgörcs, és a rendkívüli, a keringési rendszerünket érő terhelés még az edzettebbeket is megviseli. A napszúrás a strandon is veszélyeztet bennünket. A déli órákban mindenképpen maradjunk árnyékban, tartózkodjunk hűvös helyen és folyamatosan gondoskodjunk testünk fokozott UV-B védelméről és rendszeres lehűtéséről.

Balesetveszély:

Továbbra is, és egyre inkább a rendkívüli hőség a legfőbb kockázati tényező a közlekedésben. A parkoló autóban igen gyorsan kialakul életveszélyes helyzet. Egyetlen percre sem szabad nemcsak gyereket, hanem állatot sem az autóban hagyni, de a hőre érzékenyebb tárgyakat sem. Rendkívül dekoncentráltak, figyelmetlenebbek, fáradékonyabbak lehetünk, ami nagy veszélyt jelent.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Erősebben bedobban a szíve? Ezek a szívritmuszavar tünetei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívbetegség

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához