Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: vigyázzon, a hétfői extrém meleg próbára teheti a szervezetét!

időjárás, hétfő, hőguta, stroke, orvosmeteorológia

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint olyan fokozott terhelés éri hétfőn a szervezetünket a hőhullámban, ami miatt mindenkinek óvatosnak kell lennie.

Nemhogy lazítana, tovább szigorít ez a példátlan hőhullám! Hétfőn különösen veszélyes változásra számíthatunk a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben!

Nem csak a fizikai feltételek rosszabbodása miatt kell egyre súlyosabb humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai problémákra számítanunk.

Tény, hogy a nappali és az éjszakai hőmérsékletek is tovább emelkednek miközben jelentős frissítő hatásra továbbra sem számíthatunk. Ami viszont igazán veszélyessé teszi a helyzetet, az a hétfői megnövekvő terheléssel járó változás jelenti, az iskolában, a munkában és a mindennapokban is több feladatunk van. Nő a forgalom az utakon, több mindenre kell figyelnünk, több mindent kell megoldanunk.

A megnövekvő stressz szint rendkívül veszélyes az extrém hőhullámban. Miközben továbbra is gondosan kellene kerülni a napon tartózkodást és a terhelőbb tevékenységeket, erre már kevésbé lesz lehetőségünk. Szinte hihetetlen, hogy szeptemberben az extrém túlterhelésekből adódó, könnyen életveszélyessé váló hőgutára kell figyelmeztetnünk mindenkit. Aki túlterheli magát a napon, vagy meleg helyen végez megterhelő tevékenységet, könnyen túlterheli a szervezete hőtűrését, aminek hőguta lehet a következménye. Ilyenkor jóval 40 fok fölé emelkedik a testhőmérséklet, megszűnik az izzadás, elszürkül a bőr, és zavartság, ájulás következhet be. Ilyenkor már szervi károsodásokkal, akár halálos következményekkel kell számolnunk. De nagyobb a keringés túlterheléséből adódó stroke, infarktusok, enyhébb esetben múló rosszullétek és az erősebb meteogyógyászati panaszok valószínűsége is.

Szabadtéri:

A helyzet szinte változatlan hosszabb ideje! A kültéri programok tervezésénél vegyük figyelembe a tartósan magas, és egyre magasabban tetőző kánikulai hőmérsékleteket, a magas, parlagfű esetén helyenként, főleg keleten a már extrém magas pollenkoncentrációt, és az erős UV-B sugárzást. Az időjárás-érzékenyek különösen, de már az edzettebbek is a nagyon erős hőhullámban feltétlenül kerüljék a fokozott terheléssel járó vagy a napon végzendő programokat.

Balesetveszély:

Magas lesz továbbra is a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: a rendkívül erős kánikula és az erős, vakító napsütés. A legfontosabb meteogyógyászati hatás az extrém hőterhelés miatti kialvatlanság, figyelmetlenség, reakcióidő növekedés.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Agyvérzés: ezért nem mindegy, milyen gyorsan alakul ki a fejfájás!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

agyvérzés

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához