Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: fáradékonyság, zavartság, szédülés, ami hétfőn ránk vár

időjárás, hétfő, front, orvosmeteorológia

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint meleg van, de visszavonhatatlanul itt az ősz, egyre többen érzik meg a hatásait.

A szokatlan meleg mellett is egyre inkább késő őszies időjárás alakul! Sok ember igencsak megszenvedi ami jön, pedig a hőmérsékletek inkább a késő tavaszt idézik.

Ellentmondásosan alakul a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet.

Miközben a hőmérsékletek a késő tavaszt idézik, jóval 20 fok feletti hőmérsékletek is előfordulnak, addig az anticiklonális időben késő őszi hangulat alakul ki az ország jelentős részén. Egyre inkább elhúzódnak a reggeli párás-ködös időszakok, szitálás is előfordul, és az alacsony szintű felhőzet jelentősen csökkenti a napos órák számát. Ehhez járul még az óraállítás miatti korábbi sötétedés és a cirkadián ritmusunk felborulása miatti negatív hatások. Közben továbbra is sokfelé rossz a levegőminőség, és ezek a hatások összességében jelentős terhelést jelentenek elsősorban az időjárás-érzékeny emberek számára.

Gyakoribbak a légzőszervi és keringési rendszeri panaszok, gyengül az immunrendszer, egyre magasabb a fertőzések kockázata. Elhúzódó módon jelentkezhetnek alvászavarok, fokozott fáradékonyság, zavartság, bizonytalanság érzet, szédülés, míg a látási viszonyok romlása és a fokozott figyelmetlenség pedig igen veszélyes a közlekedésben.

Szabadtéri programok

Tavaszi hőmérsékletben de őszies időben lesz része a szabadtérre menőknek. Egyre többfelé már elhúzódóan is megmarad a reggeli pára, köd. Nem lesz zavartalan a napsütés, szitálás sem kizárt. Az ország jelentős részén azonban a hőmérsékletre nem lehet panasz. Segíthet az óraátállítás okozta elhúzódó hatásokon egy jó séta, viszont nagyon figyelni kell az országosan sokfelé magas légszennyezettségre.

Balesetveszély

Magas lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: az egyre többfelé akár tartósan is megmaradó köd, de a fő probléma az óraállítás elhúzódó hatásai. A legfontosabb meteogyógyászati hatások: zavartság, fáradékonyság, romló látási viszonyok.

Milyen idő lesz?

A hétfő sokfelé indul párás, ködös idővel, helyenként ködszitálás is kialakulhat. Egyre többfelé ragadhat be napközben az alacsony szintű rétegfelhőzet, emiatt tartósabban felhős, borult lesz az idő ezeken a tájakon, viszont naposabb tájakkal is találkozhatunk. Csak néhol északkeleten élénkülhet meg az északi, északkeleti szél. Kora reggel 4 és 13, délután 15 és 23 fok között alakul a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Ezekre a vizsgálatokra érdemes elmennie, ha túlságosan fáradékony

Ezekre a vizsgálatokra érdemes elmennie, ha túlságosan fáradékony

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához