Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: az óraátállítás keringési problémákat okozhat sokaknál

időjárás, front, vasárnap, óraátállítás

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint az óraállítás hatásai sok esetben komoly következményekkel járnak, ezt tegye, ha időjárás-érzékeny!

Idén sem szabadultunk meg az óraállítástól. Egyáltalán nem probléma nélküli az óraállítás nagyon sok ember számára.

Az óraállítás hatásai sok esetben komoly következményekkel járnak, ezt tegye, ha időjárás-érzékeny!

Szoros kapcsolat van a fokozott időjárás-érzékenység és az óraállítás által okozott komolyabb problémák között az időjárásra érzékeny emberek nagy része esetében.

A szervezeti adottság, ami az időjárás érzékenységgel is kapcsolatban van, segíti az óraállítás terhelő hatásainak erősebb jelentkezését is. A kevésbé rugalmas szervezet nehezen tudja az egyórás óraátállítást lekezelni, és nagyon gyakran jelentkeznek alvászavarok, zavartság, fokozott figyelmetlenség, a baleseti veszélyhelyzet jelentős fokozódása, gyakoribb keringési és mentális problémák, szorongásos állapotok. A mostani óraállításban kedvező tényező viszont, hogy egy órával többet alhatunk, és hogy egy kimondottan tavaszias időben kerül sor az átállítására.

A hirtelen egy órás ugrást úgy tudjuk kisimítani, hogy nem egy lépésben állítjuk vissza az órát, hanem naponta 1-1 negyedórával, közben akár tarthatunk egy nap szünetet is. Nyilván ezt sokan nem tudják megtenni, de akik a leginkább veszélyeztetettek, az ő esetükben erre jobb lehetőség adódik. A szokatlan meleg időt érdemes kihasználni egy sétára, ami pozitív hatású, de figyeljünk az igen magas légszennyezettségre.

Szabadtéri programok

Igazi tavaszi időben kerül sor az óra állításra, kár hogy épp most fog egy órával hamarább sötétedni. Annyiban viszont előnyös, hogy a reggeli pára, köd már nagyobb mértékben felszáll, mire kimennénk a szabadba. Nem lesz ugyan zavartalan a napsütés az ország jelentős részén, azonban a hőmérsékletre nem lehet panasz még a megélénkülő szél hőérzet csökkentő hatása mellett sem. Segíthet az óraátállítás okozta kellemetlen hatásokon egy jó séta, viszont nagyon figyelni kell az országosan sokfelé magas légszennyezettségre.

Balesetveszély

Magas lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: sokfelé köd, de a fő probléma az óraállítás negatív hatásai. A legfontosabb meteogyógyászati hatások: zavartság, fáradékonyság, romló látási viszonyok.

Milyen idő lesz?

Vasárnap naposabb, illetve felhősebb, helyenként borongósabb, esetleg párás tájakkal is találkozhatunk. Hajnalra, reggelre többfelé képződik pára, köd, mely egyes tájainkon tartósabban is megmaradhat, néhol ködszitálás is kialakulhat. Helyenként a Dunántúlon és délkeleten élénk lesz a délies szél, máshol általában gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban 3 és 13 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, a kevésbé felhős tájakon lesz a leghidegebb. A csúcshőmérséklet 16 és 25 fok között alakul, a naposabb déli, délnyugati tájakon mérhetjük a legmagasabb értékeket.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Ezekre a vizsgálatokra érdemes elmennie, ha túlságosan fáradékony

Ezekre a vizsgálatokra érdemes elmennie, ha túlságosan fáradékony

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához