Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: kiborító, ami ma vár ránk, sokaknál túlfeszülhet a húr

időjárás, front, kánikula orvosmeteorológia, orvosmeteo

Kritikus terhelésre készüljön fel, sokaknál alakulhat ki migrén, fejfájás, de keringési panaszokra, rosszullétekre és vérnyomás-ingadozásra is számíthat.

A hőség miatt továbbra is fáradékonyabbak, bágyadtabbak lehetünk. Nő a napszúrás, a hőguta, a sztrók és az infarktus kialakulásának kockázata. A meleg éjszakák miatt alvászavarok, álmatlanság jelentkezhet, ami még inkább kimeríti szervezetünket.

Minden ellenünk lesz a héten

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint kritikus terhelés a következménye ennek a szeptemberi extrém hőhullámnak. Sokszoros terheléssel kell szembenéznünk a folytatódó hőhullámban. Minden összeesküszik ellenünk ebben a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben.

Igen veszélyes meteogyógyászati kombináció az extrém tartós hőhullámban fellépő erős stressz!

Egyre veszélyesebb következményekkel jár az extrém hőhullám, különösen hogy egyéb eseti tényezők is súlyosbítják a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet.

A tartós kánikula önmagában is nagyon veszélyes terhelés alatt tartja a szervezetünket, a keringési rendszerünk sok ember esetében a teljesítőképessége határán kénytelen működni. Eközben komoly stresszhatás és erős stressz szint növekedés ér bennünket azzal, hogy most nagyon sokan szembesülünk egyébként is nehezen megoldható problémákkal, sokféle feszültségforrással.

Hatalmas dugók, megnövekvő forgalom, változó napirend, a katasztrofális aszály következményei mind olyan tényezők, amik megnövelik a stressz szintünket. Az időjárás-érzékenyek esetében egyébként is gyakori a súlyos következményekkel járó szorongásos- és pánik-jellegű panaszok jelentkezése, amely olyan szintű is lehet, hogy sürgősségi ellátás válik szükségessé.

"Ez gyakran tapasztalt időjárás-érzékenységi következmény a Meteo Klinikán" - emelte ki Pintér Ferenc meteogyógyász.

Az erős kánikula miatt leterhelt szervezetünk esetében különösen veszélyesek lehetnek a fokozott stresszterhelések. Veszélyes vérnyomás-ingadozás, aritmiák, súlyos mellkasi panaszok, rosszullét jelentkezhetnek, és megnő a sztrókok, infarktusok veszélye, de hozzájárul az időjárás-érzékenység fokozódásához is. Most különösen kerülni kell az ilyen jellegű terheléseket, amellett hogy mindent meg kell tennünk a hőegyensúlyunk megtartásáért is.

Az időjárási feltételek egyértelműen romló tendenciát mutatnak, nemcsak rövid távon változott meg a helyzet, hanem a hosszútávú előrejelzések is ezt igazolják. Akik tapasztalják magukon ezeket a súlyosbodó panaszokat, mindenképpen érdemes komolyan foglalkozniuk a kérdéssel, mert ez jelentheti az alapját az egyre fontosabbá váló alkalmazkodó képességünk javulásának.

Szabadtéri programok

A helyzet szinte változatlan hosszabb ideje, és így is marad! A kültéri programok tervezésénél vegyük figyelembe a tartósan magas, és egyre magasabban tetőző kánikulai hőmérsékleteket, a magas, parlagfű esetén helyenként, főleg keleten a már extrém magas pollenkoncentrációt, és az erős UV-B sugárzást. Az időjárás-érzékenyek különösen, de az edzettebbek is a nagyon erős hőhullámban feltétlenül kerüljék a fokozott terheléssel járó és/vagy a napon végzendő programokat.

Közlekedés, balesetveszély

Magas lesz továbbra is a baleseti veszélyeztetettség, amin tovább ront a nő a megnövekvő forgalom, a gyakoribb dugók. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: a rendkívül erős kánikula és az erős, vakító napsütés. A legfontosabb meteogyógyászati hatás az extrém hőterhelés miatti kialvatlanság, figyelmetlenség, reakcióidő növekedés.

Tombolnak a pollenek: nem csak a parlagfű van jelen a levegőben

  • Tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka, koncentrációja országszerte nagyon magas szinten van jelen, de a keleti országrészben az extrém magas szintet is elérheti.
  • A csalánfélék pollenjei közepes szinten vannak jelen a levegőben.
  • A kenderfélék, üröm, libatopfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja alacsony-közepes szintet ér el.
  • A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a magas tartományban alakul.

Milyen idő lesz ma?

Kedden sem jön változás, marad a szeptemberi kánikula. Napos idő várható, zápor, zivatar előfordulásának elhanyagolgható lesz az esélye. Csak néhol élénkülhet meg a légmozgás. 32 és 37 C-fok közötti maximumokat mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Agyvérzés: ezért nem mindegy, milyen gyorsan alakul ki a fejfájás!

Agyvérzés: ezért nem mindegy, milyen gyorsan alakul ki a fejfájás!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

agyvérzés

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához