Ezeket látta már?

Hőségprotokoll kidolgozását szorgalmazza a munkahelyeken a Magyar Szakszervezeti Szövetség

hőségprotokoll, Magyar Szakszervezeti Szövetség munkahely kánikula hőguta hőstressz

Ideje a munkavállalókra is gondolni a hőség idejére.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) munkahelyi hőguta és hőstressz megelőzési terv - hőségprotokoll -, kidolgozását, ennek kollektív szerződésbe építését, valamint a jelenleginél jóval gyakoribb hatósági ellenőrzést szorgalmaz.

A szövetség MTI-nek küldött közleményében kiemelte, támogatják azt a nemzetközi javaslatot, miszerint extrém időjárás idején meg kell adni a munkavállalóknak a munkavégzés szükség szerinti felfüggesztésének jogát anélkül, hogy az bérkiesést jelentene.

A tájékoztatás szerint a Magyar Szakszervezeti Szövetség a Fundacion1mayo európai partnereként részt vett az AdaptHeat elnevezésű nemzetközi projektben, amely a hőségben végzett munka veszélyeire, a védőintézkedések haladéktalan szükségességére hívja fel a figyelmet.

A hőhullámok halálos veszélyt jelentenek a munkavállalókra

Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke a közleményben kiemelte, egyetért az AdaptHeat megállapításával, amely szerint a hőhullámok halálos veszélyt jelentenek a munkavállalókra, a tragédiák megelőzésében a munkáltatóknak és a kormánynak is van felelőssége.

A projekt tapasztalatai alapján a szakszervezetek azt várják, hogy készüljön a munkáltatók számára kötelező hőségprotokoll, egységes, automatikusan aktiválódó mérőrendszer, amely jelzi egyebek között a veszély fokozatát, és az adott helyzetben szükséges intézkedéseket - közölte a MASZSZ.

Mit tegyünk a kánikulában a munkahelyünkön?

A kánikula, a hőhullámok hatásai bizony a munkahelyünkön sem kímélnek. Bár a legtöbb helyen van légkondi, ám ennek ellenére bizony jócskán megérezni a kinti időjárást. A koncentrálóképesség és a munkateljesítmény ekkor észrevehetően csökken, sőt, akár egészségügyi problémákhoz is vezethet a hőség: fejfájás, szédülés és keringési problémák is felléphetnek.

Az alábbi tanácsokkal könnyebben átvészelheti az irodában töltött órákat.

Viseljen légáteresztő ruhát

Nyáron eleve jól szellőző, vékony, légáteresztő ruhákat érdemes viselni - főleg a munkahelyen. Kerülje a műszálas öltözékeket, helyette válasszon pamutból vagy lenvászonból készült darabokat. Ha a munkahelye megengedi a bő szabású ruhákat, ezeket preferálja ilyenkor a szűk, testhez simuló öltözékek helyett.

Igyon, igyon, igyon

A melegben a szervezet sok folyadékot veszít, ezért fontos, hogy elegendő mennyiséget igyon a nagy kánikulában (legalább két-három litert naponta). A legjobb választás a víz, melybe tehet például szeletelt uborkát vagy borsmenta leveleket is, hogy még jobban felfrissüljön. Ügyeljen arra, hogy az ital ne legyen túl hideg, különben szervezete ezt több energiával próbálja ellensúlyozni, amitől aztán ismét felmelegszik. Törökországban például ezért fogyasztanak ekkor meleg teát, mert a hő hatására a szervezet lehűl.

Hűsítő arcpermet

Vegyen a drogériában hűsítő, arcápoló spray-t melyet a nap folyamán magára fújhat. Persze az is jó, ha egy üres szórófejes flakont megtölt hideg vízzel és azt alkalmazza, ha úgy érzi, ideje kicsit felfrissülni.

Hűtse le a csuklóját

Remek megoldás a forró nyári napokon az, ha a csuklójára tesz hideg vizes borogatást. Ez nemcsak lehűt, de a keringést is javítja. Hideg kendőt tehet a nyakára és a bokáihoz is.

Csak óvatosan a légkondival

Nyáron fontos, hogy elkerüljük szélsőséges hőmérséklet-különbségeket! A klíma gyakran túl alacsonyra van állítva és ha a hőmérséklet-különbség meghaladja a tíz fokot, úgy könnyen megfázhat. Ráadásul a légkondi csökkenti a páratartalmat is, kiszáríthatja a nyálkahártyát és érzékenyebbé teheti az immunrendszert a vírusokkal és fertőzésekkel szemben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hőkimerülés és hőguta gyerekeknél: ezt teheti szülőként, hogy megelőzze

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hőguta

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához