Ezeket látta már?

Friss felfedezés: hatékonyabb gyógyszerek, kevesebb mellékhatással

gyógyszer hatás mellékhatás kutatás

A fájdalomcsillapításban, a cukorbetegség és a szívelégtelenség terápiájában használhatóak az új gyógyszerek.

A forradalmian új, jelátvitel-szelektív gyógyszerek a kevésbé korszerű hatóanyagokhoz képest jóval kevesebb mellékhatással rendelkeznek. A magyar és japán kutatók friss felfedezése – amelyet a rangos Science Signaling tudományos folyóirat a címlaptémájának választott – abban segít, hogy ezek az újfajta mechanizmusú gyógyszerek célzottabban hassanak, így szélesebb körben is felhasználhatók legyenek.

Holisztikus megközelítés - új lehetőségek

A jelátvitel-szelektív gyógyszerek fejlesztése a gyógyszerkutatások nagyon fontos új iránya, mert az ilyen hatóanyagok segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a receptorokról kiinduló számos jelátviteli útvonal közül csak a terápiás szempontból előnyösöket befolyásolják a gyógyszerek. Ez tehát azt is jelenti, hogy a mellékhatások hátterében álló mechanizmusokra ezek a szerek egyáltalán nem, vagy a korábbiakhoz képest csak jóval kevésbé hatnak.

A fájdalomcsillapításban, illetve a cukorbetegség és a szívelégtelenség terápiájában használható szerek fejlesztésében már biztató eredményeket értek el a kutatók a jelátvitel-szelektív molekulák alkalmazásával, ám a széles körű gyógyászati felhasználáshoz elengedhetetlen annak megértése, hogy a jelátvitel-szelektív sejtélettani válaszok hogyan alakulnak ki. A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) kutatói, Tóth András, Szalai Bence és munkatársai kimutatták, hogy a receptor endocitózis folyamatának központi szabályozó szerepe van a jelátvitel-szelektív hatások kialakulásában, illetve annak térbeli és időbeli szerveződésében. Azt is felismerték, hogy egyes hormonok is e mechanizmus segítségével váltanak ki szelektíven élettani válaszokat. A HUN-REN TTK Molekuláris Élettudományi Intézetében Hunyady László professzor vezetésével működő kutatócsoport munkatársai a hazai és japán kutatókkal együttműködésben elért eredményeiket a szakterület egyik legrangosabb folyóiratában, a Science Signalingban közölték.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Honnan tudja a gyógyszer, hol kell hatnia? Ez az enzim a kulcs!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyógyszeres kezelés

Forrás: HUN-REN TTK
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához