Ezeket látta már?

1 és 3 éves gyermekeket hagytak a forró autóban

gyerek forró autó nyár hagyni mentő

Több mint fél órát töltöttek a felforrósodott járműben a gyerekek.

Kórházba szállították azt az 1 és 3 éves gyereket, akiket 35 percre hagytak bezárva egy autóban - közölte a Magyar Gyermekmentő Alapítvány a Facebook-oldalán. A közleményükben leírták, hogy az egyik gyermek testhője 39 C-fok volt a megtaláláskor. A szakszerű ellátást követően mindkét gyermeket kórházba szállították.

A bejegyzésükben felhívták az emberek figyelmét arra, hogy a nyári napokon a forróság miatt nagyon gyorsan hőgutát szenvedhetnek el a gyermekek, így semmiképp se hagyjuk őket az autóban!

Elképzelhetetlennek tűnik, és mégis minden éven megtörténik, hogy gyermekeket hagynak a tűző napon, a felforrósodott járműben, életveszélyes állapotba sodorva ezzel őket.

Még árnyékban is jelentősen felmelegedhet az autó

Nagyon fontos tudni, hogy pár perc is igen sokat számít, hiszen a nagy forróságban az autó belseje igen gyorsan átmelegedhet.

Az autóban a hőmérséklet kevesebb mint tíz perc alatt akár 20 C-fokkal is megnőhet. Ha kint például 26-38 C-fok van, akkor a járműben lévő hőmérséklet akár 55-78 C-fokra is emelkedhet. Fontos tudni, hogy nem csak a napon, de hűvösebb, árnyékos helyeken is könnyen felmelegedhet autó!

Mindemellett fontos tudni azt is, hogy a gyermekek testhőmérséklete háromszor-ötször gyorsabban emelkedik, mint egy felnőtté.

- A csecsemők teste gyorsabban melegszik fel, mint a felnőtteké, ráadásul a kisgyermekek nem képesek ugyanolyan izzadságtermelésre, hogy lehűtsék magukat – magyarázza Dr. Sabella gyermekorvos.

Életveszélyes hőguta

Ha a szervezet nem tud időben lehűlni, az hőgutát okozhat. Ez akkor jelentkezik, ha a szervezet a nagy melegben nem képes a hőleadásra, így túlmelegszik és emiatt az alapvető anyagcsere-folyamatok felborulnak. A tünetei közé tartozik a szédülés, fejfájás, zavartság, meleg, száraz, kipirult bőr, ájulás, szapora szívverés. Jellemző még az egyre emelkedő, akár 40-41 fokos testhőmérséklet is. A hőguta akár sokkos állapotot is eredményezhet, éppen ezért a tünetek fellépésénél azonnal mentőt kell hívni, és az egész testre langyos vizes borogatást kell tenni, hogy a testhőmérsékletet lejjebb lehessen vinni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hőkimerülés, hőguta gyerekeknél: ezt teheti szülőként ellene

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hőguta

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához