Ezeket látta már?

A Magyar Életmód Orvostani Társaság elhatárolódik a Fitness bérlet receptre elnevezésű kezdeményezéstől

fitness bérlet receptre émot életmód hírek

A Magyar Életmód Orvostani Társaság figyelmezteti az embereket a Fitneszbérlet receptre nevű kezdeményezés lehetséges veszélyeire.

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb prevenció számos betegség megelőzésére, sőt már kialakult betegségek esetében is gyógyító hatású, így Magyar Életmód Orvostani Társaság, örömmel üdvözöl minden, a lakosságot mozgásra ösztönző programot. Mindazonáltal elutasít minden olyan kezdeményezést, ami azt a hamis látszatot kívánja kelteni, hogy az adott aktivitás a Mozgás Receptre program hivatalos szereplője.

Ez utóbbira tekintettel a Magyar Életmód Orvostani Társaság ezúton elhatárolódik a nyilvánosságban az elmúlt hetekben megjelent, a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetsége égisze alatt szervezett Fitneszbérlet receptre nevű kezdeményezéstől.

A legfontosabb, hogy a Mozgás Receptre program, mint az ÉMOT szakmai programja szigorúan szakmai alapokon építkezik – a hazai és nemzetközi orvosszakmai irányelvekben megjelenő gyógyító-megelőző rendszeres fizikai aktivitás gyakorlati megvalósulását segíti elő hatékony és biztonságos körülmények között.

Ennek érdekében mind a háziorvosok, mind a mozgáshelyszínek szakmai képzésére és felkészítésére is sor kerül, a nemzetközi és hazai tudományos eredmények és irányelvek alapján elkészített szakmai tudásanyagokra alapozva. Ez garantálja, a résztvevők biztonságát, miszerint mindenki a számára megfelelő és biztonságos mennyiségű és formájú mozgást rendeljenek.

Az olyan, minden szakmai alapot és módszertant nélkülöző, leginkább marketing célú kezdeményezésekben, mint a Fitness bérlet receptre semmi nem garantálja, hogy a résztvevő számára valóban a szakmailag megfelelő mozgás mennyiség és fajta kerül „rendelésre”, ami nem pusztán kétségessé teszi a kívánt eredmény elérését, ad abszurdum akár még árthat is a mozogni vágyónak!

A szóban forgó kezdeményezés 2024. augusztus 17-én kelt sajtóanyagban, többek között kommunikációs elemek szó szerinti átvételével, azt a hamis látszatot kívánta kelteni, hogy Fitness bérlet receptre kezdeményezés a Mozgás Receptre program valamilyen része, résztvevője.

A két program között egyeztetés a megjelentekkel ellenkezőleg semmilyen formában nem volt, a Mozgás Receptre program semmilyen megkeresést nem kapott, sőt a sajtóban megjelenő információkat követően az Magyar Életmód Orvostani Társaság kezdeményezett egyeztetést.

Hangsúlyozni kell, hogy a háziorvosok bevonása a Mozgás Receptre program keretein belül önkéntes alapon történik, és nem vesz részt benne az összes magyar háziorvosi praxis (ellentétben a már említett sajtóanyagban sugalltakkal). Egy adott, a Mozgás Receptre programhoz csatlakozó településen sem kerül e miatt mindig, minden háziorvos bevonásra, csak az önkéntesen belépő praxisokban érhető el tehát a program.

Mindazonáltal a Magyar Életmód Orvostani Társaság biztat minden mozgásszektor szereplőt, hogy szakmailag megalapozott módon segítse és támogassa a hazai lakosság egészségét, járuljon hozzá az egészségben eltöltött életévek számának növeléséhezés, és amennyiben a Mozgás Receptre szakmai programban részt kíván venni, keresse fel település önkormányzatát, működjön együtt velük és főképpen az orvosszakmai biztonságot adó, pácienseiket lelkiismeretesen gondozó a témában felkészült háziorvosokkal.

Életmóddal összefüggő betegségek

Az életmóddal összefüggő betegségek ma Európában az 1. számú halálozási okokat jelentik

Az életmóddal összefüggő betegségeket nevezik még nem fertőző betegségeknek, illetve civilizációs betegségeknek is. Ezen betegségek potenciálisan megelőzhetőek helyes táplálkozással, egészséges környezettel, életmóddal. Az életmóddal összefüggő betegségek közé tartozik az érelmeszesedés, a szív-érrendszeri megbetegedések, stroke, elhízás, 2. típusú cukorbetegség, és a dohányzás, alkohol és drog okozta betegségek - olvasható az ÉMOT oldalán.

Az életmóddal összefüggő betegségekre jellemző a hosszú idő alatti kialakulás és a lassú lefolyás. Az életmóddal összefüggő betegségek 4 fő csoportja: a szív-és érrendszeri megbetegedések, a daganatos megbetegedések, a krónikus légzőszervi megbetegedések és a cukorbetegség.

Életmóddal összefüggő betegségek

  • elhízás, metabolikus szindróma, 2 típusú DM
  • szív-érrendszeri betegségek, stroke, szívinfarktus, magas vérnyomás
  • rosszindulatú daganatok (különösen néhány fajta, mint pl a vastagbélrák)
  • neurodegeneratív betegségek
  • depresszió

Összegezve

  • Az ÉMOT figyelmezteti az embereket a Fitneszbérlet receptre nevű kezdeményezés lehetséges veszélyeire.
  • Az ÉMOT örömmel üdvözöl minden olyan programot, ami ösztönzi a lakosságot a testmozgásra, ugyanakkor elutasít minden olyan kezdeményezést, ami hamis látszatot kelt.
  • A Mozgás Receptre program szigorúan szakmai alapokra épül és a megfelelő, valamint biztonságos mozgást írja elő a résztvevők számára.
  • A Fitneszbérlet receptre kezdeményezés azt a hamis látszatot kelti, hogy a Mozgás Receptre program valamilyen része, résztvevője.
  • Az ÉMOT biztat minden mozgásszektor szereplőt, hogy segítse és támogassa a hazai lakosság egészségét a szakmai program alapján.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Egy sor betegségre ezt írnák fel receptre

Egy sor betegségre ezt írnák fel receptre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mozgásterápia

Forrás: EMOT
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához