Ezeket látta már?

Új kutatás: a fiatalabbaknál egyre nagyobb a daganatos betegségek kockázata

fiatalabb generációknál rákkockázat

Az 1990-ban születetteknél nagyobb a rákkockázat, mint szüleiknél.

Az American Cancer Society kutatói egy új, átfogó tanulmányt tettek közzé a The Lancet Public Health folyóiratban, amely szerint 34 különböző ráktípus vizsgálata során 17 esetben, köztük az emlő-, hasnyálmirigy- és gyomorrák esetében is, az egymást követő fiatalabb generációkban tovább nőtt az előfordulási arány. A halálozási mutatók szintén emelkedést mutatnak a májrák (csak nőknél), epehólyag-, here- és vastagbélrák esetében.

"Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a baby boomerek utáni generációknál magasabb a rákkockázat, amit először a korai vastagbélrák és néhány, elhízással összefüggő rák esetében tapasztaltunk, de úgy tűnik, hogy ez szélesebb ráktípusokra is érvényes" – mondta Dr. Hyuna Sung, a tanulmány vezető szerzője. "Noha a születési évek szerinti rákos tendenciákat sikerült feltárnunk, még nem tudjuk pontosan megmagyarázni, miért emelkedik a prevalencia."

Egyre nő a rák előfordulási aránya

A kutatók több mint 23 millió, 34 ráktípussal diagnosztizált beteg adatait és több mint 7 millió, 25 ráktípusban bekövetkezett haláleset adatát elemezték a 25-84 éves korosztályban. Az egyes generációk közötti összehasonlítás érdekében kiszámolták a születési kohorsz-specifikus incidencia- és halálozási arányokat, korrigálva a korhatással és időszakhatással, az 1920 és 1990 között születettek esetében, ötéves intervallumokban.

A kutatók megfigyelték, hogy a 34 ráktípusból nyolcnál minden egymást követő kohorszban nőtt az előfordulási arány 1920 óta. Különösen jelentős növekedést tapasztaltak a hasnyálmirigy-, vese- és vékonybélrák esetében, ahol az előfordulás az 1990-es születési kohorszban mintegy két-háromszor magasabb volt, mint az 1955-ös kohorszban, mindkét nemnél, és nőknél a májrák esetében is.

Ezenkívül kilenc másik ráktípusnál – beleértve az ösztrogénreceptor-pozitív emlőrákot, vastagbélrákot, gyomorrákot, epehólyagrákot, petefészekrákot, hererákot, valamint férfiaknál a végbélrákot és Kaposi-szarkómát – először csökkenést észleltek az idősebb kohorszokban, majd az újabb generációkban ismét emelkedett az előfordulási arány.

Növekszik a terhelés

"A fiatalabb korosztályokban tapasztalt növekvő rákelőfordulás a generációs kockázatváltozások jele, és gyakran előrejelzi egy ország jövőbeni rákterhelését" – mondta Dr. Ahmedin Jemal, a tanulmány társszerzője. "Mivel a fiatalabb generációk megnövekedett kockázata az idő előrehaladtával fokozódik, hatékony beavatkozások nélkül a jövőben a rákterhelés általános növekedésére számíthatunk, amely visszavetheti a betegség elleni évtizedes eredményeket. Elengedhetetlen a kockázati tényezők azonosítása és kezelése az X generáció és az ezredfordulós korosztály körében."

Összegezve

  • Az emlő-, hasnyálmirigy- és gyomorrák esetében nőtt az előfordulási arány az egymást követő fiatalabb generációkban
  • Korábbi generációkhoz viszonyítva emelkedtek a halálozási mutatók a máj-, epehólyag-, here- és vastagbélrák esetében.
  • Az újabb generációkban ismét emelkedett az előfordulási arány kilenc másik ráktípusnál, amely előrejelezi az ország jövőbeni rákterhelését
  • A kockázati tényezők azonosítása és kezelése elengedhetetlen az X generáció és az ezredfordulós korosztály körében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Miért van egyre több daganatos fiatal? A kutatók szerint ez lehet az oka

Miért van egyre több daganatos fiatal? A kutatók szerint ez lehet az oka

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szűrés

Forrás: otszonline
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához