Ezeket látta már?

A stroke nem válogat: sok 30-40 éves kerül miatta kórházba

fiatal stroke kórház hírek Dr. Bodnár Ilona

Nem csak az idősebbeknél léphet fel stroke.

A stroke, más néven szélütés vagy agyvérzés, egy orvosi vészhelyzet, amely akkor következik be, amikor az agy vérellátása megszakad vagy jelentősen csökken, így az agyszövet nem kap elegendő oxigént és tápanyagot. Ez az agysejtek pusztulásához vezethet.

Két fő típusa van

  • Iszkémiás stroke: ez a leggyakoribb típus, amely akkor fordul elő, amikor egy vérrög elzárja az agyba vezető artériákat, megakadályozva a normál vérellátást.
  • Vérzéses stroke: erről akkor beszélünk, amikor egy ér az agyban megreped és vérzés alakul ki.

Mindkét típusra igaz, főleg magas vérnyomás és cukorbetegség miatt lép fel, melyeket néma gyilkosnak is neveznek. Az állapot sürgős orvosi beavatkozást igényel. A korai felismerés és kezelés javíthatja a túlélési esélyeket és csökkentheti a hosszú távú károsodások kockázatát.

- Hogyha az első fél-egy-másfél órán belül megtörténik a vérrögoldás, akár 50 százalék eséllyel már tünetmentessé tud válni a trombolízis kezelés alatt a beteg. Minél több idő telik el a tünetek kezdete és a végzett beavatkozás között, annál kisebb lesz az esélye, hogy teljes tünetmentességet érjünk el, ezért nagyon fontos tehát az időfaktor – hívta fel a figyelmet Dr. Bodnár Ilona, a Jósa András Oktatókórház neurológiai osztályának főorvosa, az október 12-én a Nyíregyházán megrendezésre kerülő Országos Stroke Prevenciós Délelőttön.

A stroke tünetei

  • hirtelen zsibbadás vagy gyengeség az arc, kar vagy láb egyik oldalán (pl. egyik oldalon lévő végtagját a beteg nem tudja felemelni)
  • aszimmetrikus arc (pl. egyik oldalon a szájzug lejjebb áll)
  • zavaros vagy nehezen érthető beszéd
  • látászavarok
  • hirtelen járási nehézség, szédülés, vagy koordinációs problémák
  • erős, hirtelen fellépő fejfájás

Nem csak az idősebbeket érinti

Bár a legtöbb eset valóban az idősebb korosztály tagjai közül kerül ki, ám egyre több fiatal is kórházba kerül manapság stroke-kal.

Dr. Bodnár Ilona szerint a fiatalabb korosztály tagjai, akár 30-40 évesek is bekerülnek stroke-ra utaló tünetekkel az osztályra.

- Egy fiatal betegnél, aki mondjuk még 40 éves sincs, és nem találunk például érelzáródást vagy nyaki ütőérszűkületet, akkor bizony olyan genetikai rendellenesség áll a háttérben, ahol a véralvadási faktorok olyan módon változnak meg, hogy egy fokozott vérrögképződési hajlama van, és az váltotta ki az idő előtti fiatalkori stroke-ot. Bár fordult már elő 30 éves beteg is, akinek nyaki ütőérszűkület okozta a stroke-ját – idézte a szon.hu dr. Bodnár Ilonát.

Gyógyulás, rehabilitáció

A gyógyulási idő számos tényezőtől függ: rehabilitáció már a kórházban elkezdődik, ahol a beteg megkapja a szükséges gyógyszereket. A gyógytornászok a második naptól kezdve foglalkoznak a betegek végtagjaival, segítik a felülést és a lábra állást. Ha a beteg stabilan ül, a rehabilitációs osztályra kerül, ahol általában 2-3 hetet tölt. Érdemes tudni, hogy a gyógyulás folyamata hosszú, a teljes gyógyulás akár másfél-két év intenzív munkát is igényelhet. Dr. Bodnár Ilona kiemelte, hogy hosszú évek után is követni szükséges a betegek állapotát.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Ezek a tünetek figyelmeztethetnek a közelgő stroke-ra

Ezek a tünetek figyelmeztethetnek a közelgő stroke-ra

Ingyenes tünetellenőrző: gyors segítség tünetek beazonosításához!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Stroke

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához